Det var en APRILSNAR

I går var det den 1. april - og traditionen tro - havde vi også i år en fingeret historie, hvor vi drev gæk med vores læsere.

Formanden for Blovstrød IF, Poul Møller Hansen, viste her, hvordan man med sin spinning-cykel kunne komme rundt i skovene omkring Blovstrød. Der var dog tale om en aprilsnar. Manipuleret foto: AOB

APRILSNAR Historien i går - den 1. april - om at man havde opstillet en super-projektor i Blovstrødhallen, hvor man nu med sin spinning-cykel kunne ‘køre’ forskellige livagtige ture rundt om i Blovstrød, have fået flere af vores læsere til reagere positiv på historien LÆS HER.

Så godt som alle havde - inden de var kommet helt igennem artiklen - gennemskuet, at der måtte være tale om, at AOB drev gæk med sine læsere. Og ganske rigtig - det var jo den 1. april!

Forinden artiklen gik i luften, havde redaktionen fået formanden for Blovstrød IF, Poul Møller Hansen, til at godkende idéen og teksten i artiklen.

Derfor driver vi gæk med hinanden 1. april
* Skikken med at narre andre den 1. april har været kendt i Danmark siden 1600-tallet og kendes over hele Europa.

* Aprilsnar hænger sammen med forår og ‘nytår’.

- Foråret er også en form for nytår. Det er det tidspunkt, hvor naturens cyklus starter forfra, og et tidspunkt, der traditionelt har givet en anledning til at drille, gække og vende hverdagens normer lidt på hovedet, som det for eksempel sker til fastelavn.

* I Europa kendes skikken at ‘narre april’ tidligst fra 1600-årenes Tyskland, men en lignende skik - qurinalerne - fandtes også i det gamle Rom.

- Her var narrerierne knyttet til nytår, et tidspunkt, hvor vi jo også i dag betjener os af spøg-og-skæmt og laver godmodige drillerier med hinanden.

* Danske medier har siden 1900 tallet skrevet falske nyheder den 1. april.

* En af de første aprilsnarre i den danske presse så man i 1914, hvor en københavnsk avis kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent.

* I dag har mange medier som regel en aprilsnar - altså en fingeret og temmelig usandsynlig historie - et eller andet sted i spalterne eller i udsendelsen den 1. april.

Kilde: Dansk Historisk Fællesråd, Den Store Danske

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET