I søndags havde ‘Træf-På-Tværs’ arrangeret en orienteringstur med fortællingen om den tidligere teglværksdrift i og omkring Blovstrød.
TEGLVÆRKSDRIFT ‘Træf-På-Tværs’ havde i søndags arrangeret en guidet orienteringstur omkring de to teglværker, som tidlige har ligget i den vestlige del af Blovstrød. Det drejer sig om Blovstrød Teglværk og Allerød Teglværk - som også lå i Blovstrød.
Det var geolog Steen Andersen, der interessant og meget detaljeret beskrev historien omkring teglværksdriften i vores område. Steen Andersen fortalte, hvordan teglværksdriften i et par århundrede år har været et betydningsfuldt erhverv i kommunen.
Driften kulminerede i hundredeåret fra 1870-erne til 1970-erne med Allerød Teglværk og Blovstrød Teglværk, som i en periode var et af Nordeuropas største teglværker. I dag er driften uigenkaldelig slut, men utallige spor efter teglværksdriften ses stadig i bl.a. landskabet, som et af kommunens allermest betydningsfulde natur og kulturmiljøer.
Issø-ler
Lergravene var baseret på kommunens gode lerforekomster - især i de såkaldte issø-fladbakker - navngivet efter deres opståen i en sø i istidens gletsjere - efter deres form med flad top og stejle sider. Issø-bakkerne opstod, da istidens gletsjere smeltede for rundt regnet 15.000 år siden.
Stor aktivitet
Blovstrøds og Allerøds teglværker lå tæt op mod hinanden, og de gravede i starten deres teglværksler i hver sin ende af en stor lerbakke, som lå umiddelbart vest for Blovstrød Teglværksvej. Allerød Teglværk gravede i den nordlige ende, og Blovstrød Teglværk i lerbakkens sydlige ende. Aktiviteten i begge værker var så stor, at lerbakken efter en snes år var næsten udtømt for godt teglværksler, så man måtte søge ud til andre lerbakker bl.a. syd for Sønderskov og Ravnsholt. Transporten af leret fra gravene til teglværkerne skete i tipvogne, hvor man stadig mange steder kan se tydelig markeringer i landskabet af de nu nedlagte tipvognspor. En mindre del af Blovstrødbanens spor ligger stadig, hvor de oprindelige var placeret ved teglværksdriften.
Efterbehandling
De to teglværker havde vidt forskellig praksis for efterbehandlingen af lergravene. Allerød Teglværk udjævnede sin grav til let bølgende marker, medens Blovstrød Teglværks grav lå ubehandlet tilbage som en hul tand i bakken - tilgroet og tilplantet med skov = Teglskoven.
SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET