Børneafdeling på Center Sandholm er lige så farlig som et bandefængsel

Sandholmlejren huser omkring 30 drenge på 16–17 år, som har levet som gadebørn siden de var ned til ni år gamle. De er skadede på grund af omsorgssvigt

Fængselsforbundet: Børneafdeling på Center Sandholm er lige så farlig som et bandefængsel. Foto: AOB

Fængselsforbundet: Børneafdeling på Center Sandholm er lige så farlig som et bandefængsel. Foto: AOB

Allerødnyt.dk skriver: Der findes en afdeling på Center Sandholm (Danmarks største asylcenter), som svarer til en bandeafdeling i et regulært fængsel. Det mener Fængselssforbundets formand, Kim Østerbye, efter han har læst Arbejdstilsynets rapport om forholdene på centret, fortæller Radio24syv.

Afdelingen huser omkring 30 drenge fra Nordafrika på 16–17 år, som har levet som gadebørn siden de var ned til ni år gamle. De er skadede på grund af omsorgssvigt. Flere har været udsat for menneskehandel og misbrug. De hører til landets mest utilpassede asylbørn, som giver for store udfordringer på de almindelige børneasylcentre, og de har, ifølge Røde Kors, som driver asylcentret, "udpræget gaderelateret adfærd".
 
3 ud af 4 er misbrugere
Fælles for dem er, at de rakker rundt i Europa, hvor de skiftevis bor på gaden, hos bekendte eller på forskellige asylcentre. Her ernærer de sig ved kriminalitet - blandt andet narkokriminalitet. 3 ud af 4 af drengene er misbrugere og afhængige af enten hash, piller, alkohol eller stoffer. Det resulterer, ifølge Arbejdstilsynets rapport, i voldelig og truende adfærd mod hinanden og Center Sandholms personale, skriver Radio24syv.

Fem ansatte kommet til skade
Allerødnyt.dk skriver videre: Det seneste halvandet år er fem ansatte kommet til skade. En fik taget kvælertag, en anden fik et spark i hovedet, mens en tredje fik en albue i brystet. De to sidste blev ramt af knytnæveslag.

Konklusionen i rapporten er, at arbejdet med asyldrengene udsætter de ansatte for "en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko."

På den baggrund vil Kim Østerbye stærkt fraråde sine betjente at søge arbejde i afdelingen."

Svigter både de unge mænd og personalet
Med det trusselniveau der er, og den vold der er udøvet mod pædagogerne, ville det være fuldstændigt uforsvarligt. Hvis mine betjente blev bedt om at arbejde der, ville jeg gå i skarp dialog med ministeren om at få det stoppet. Jeg synes, at Udlændingestyrelsen og Røde Kors svigter både de unge mænd og det personale, de sætter til at løse opgaven," siger Kim Østerbye til Radio24syv.