Bevaringsværdige bygninger

Ole Høegh Post sætter fokus på 'Bevaringsværdige bygninger i Allerød Kommune'

'Carls Minde' en bevaringsværdig bygning i Blovstrød. I Lokalplan nr. 110 står der: "Forstærkende for miljøet". Foto: AOB

'Carls Minde' en bevaringsværdig bygning i Blovstrød. I Lokalplan nr. 110 står der: "Forstærkende for miljøet". Foto: AOB

Formanden for Lokalhistorisk Arkiv, Ole Høegh Post, fortæller om 'Bevaringsværdige bygninger i Allerød Kommune' på næste møde i Lokalhistorisk Arkiv & Forening i Allerød Kommune (LAFAK) tirsdag, den 25. oktober kl. 19:30 på Kirkehavegård.

I Lokalhistorisk Arkiv på Kirkehavegård finder man gamle og nye fotos af de bevaringsværdige bygninger, der fandtes eller endnu findes i lokalområdet.

Kommune har aldrig lavet en registrant
"Desværre har Allerød Kommune aldrig lavet en registrant eller et egentligt kommuneatlas over det bevaringsværdige, hvad enten der er tale om gamle historiske småhuse, de sidste bøndergårde eller arkitekturperler," skriver LAFAK i en pressemeddelelse.

Fra billedsamlingen hos LAFAK har Ole Høegh Post udvalgt et stort antal eksempler, 'der både viser hvad vi har mistet - og hvad der med privat eller kommunal velvilje stadig kan reddes', som det udtrykkes.

Arkitekturpolitik efterlyses
Som opfølgning på pressemeddelelsen skriver Niels Kirkegaard, Høvelte:

Vi har rigtig mange bevaringsværdige bygninger i Allerød. De giver os en historisk rod, de giver atmosfære og autenticitet, og de udgør et væsentligt grundlag for vores kultur.

Problemet er bare, at det ikke er klart defineret, hvad der er bevaringsværdigt. Mange tror, at det betyder 'fredet'. Derfor ser vi desværre alt for ofte, at en bevaringsværdig bygning ombygges til ukendelighed eller jævnes med jorden - med myndighedernes billigelse. Også her kalder det på, at Allerød Kommune får en arkitekturpolitik, der tager højde for bevaringsværdige bygninger.