LAFAK har fået hel nye hjemmeside

Allerød Kommunes lokalhistoriske arkiv har fået opdateret sin hjemmeside.

Lokalhistorisk arkiv. Illustration: Flemming Nyberg/AOB

ARKIV ‘Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød Kommune’ - forkortet LAFAK - har i længere tid arbejdet på etablering en hel ny hjemmeside. Den har nu været i luften et stykke tid men er stadig under opbygning. Se den nye hjemmeside her: LAFAK

Som indledning på den nye hjemmeside skriver arkivet: “Velkommen til Lokalhistorisk Arkiv & Forening i Allerød Kommune. Vi arbejder for at vække interesse for egnens historie og indsamle og formidle det lokalhistoriske kildemateriale, der belyser fortiden.”

Nøglen til fortiden
I 20 år har LAFAK, udsendt et lille blad 3 gange om året – ‘Nøglehullet’. Foreningens logo er en nøgle – nøglen til fortiden. I Nøglehullet får vi kig ind i fortiden. Fra en teknisk svag start i 1984 fik bladet hurtigt sin faste form. To til tre længere artikler suppleret med små notitser - efterlysninger, fremlysninger og små nyheder.

Taget som en helhed fremstår de 20 års række af blade i dag som et enestående værk. Kun de færreste har det vel komplet, men selv ukomplet fremtræder det med en rigdom af oplysninger, som man for 20 år siden ville have haft svært ved at forestille sig skulle blive resultatet. Redaktørerne har været Ole Høegh Post og senest John Nørskov Hansen samt den tidligere ansatte arkivleder, der (siden 1990) Birthe Skovholm, som dog nu ved årsskiftet gik på pension, og hvor Ida Juul Holgersen nu har overtaget arkivnøglen, som arkivleder. De har samtidig været vigtige leverandører af stof. Hvad dette har kostet af fritidsarbejde kan ikke gøres op. Øvrige artikler kommer til verden ved skribenternes initiativ eller ved direkte opfordringer.

Bestyrelsen
Efter generalforsamlingen 2023 ser bestyrelsen således ud:
John Nørskov Hansen (formand)
Marianne Petersen (sekretær)
Marianne Due  (kasserer)
Leif Frausing
Ole Peters
Arne Hemmje
Poul-Erik Friis-Larsen
Flemming Frandsen (suppleant)
Ole Høegh Post (suppleant) 

Tove Christiansen er bogholder

Mange af skribenterne har samtidig været flittige, frivillige medarbejdere på arkivet, hvilket arbejde så direkte har kunnet give anledning til bidrag til bladet. Ofte har artiklerne givet anledning til fremkomsten af nyt billedmateriale - men lige så ofte har redaktionen suppleret artiklerne med billeder fra arkivet, så bladene i dag simpelthen kan gennemblades som en billedkavalkade over fortid i Blovstrød, Lillerød og Lynge.

Fra den nye hjemmeside bringer vi her arkivbilleder fra Blovstrød.

Den gang man kunne spille ishockey på gadekæret. LAFAK-ariv

Da isen ikke mere kune bærer fejemaskinen. LAFAK-ariv

Den gang Blovstrød Kro havde hestevognskørsel for kunderne. LAFAK-arkiv.

Da Sandholmlejrens bygninger blev opført - og inden at Sandholmgårdsvej var blevet rette ud. LAFAK-arkiv.

Her er den nye Blovstrød Skole netop åbnet i 1938. Foran ligger stadig den gamle stråtækte skole. LAFAK-arkiv

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET