En genåbningsfest af format

I går blev Blovstrød Kirke genåbnet efter en 15 måneders omfattende renovering.

Den gennemgribende renovering har bevirket, at kirken har været lukket i næsten 15 måneder. Foto: Flemming Nyberg /AOB

KIRKEÅBNINGSFEST Blovstrød Kirke er nu blevet gennemrenoveret – og det blev i går fejret med en stor og festlig åbningsgudstjeneste. Kirken var fyldt til bristepunktet, da mange Blovstrød-borgere ønskede at opleve den renoverede kirke og fejre åbningsgudstjenesten. Der blev samtidig live-streamet i Blovstrød Sognegård, så hvis det kneb med pladsen, eller man havde mindre børn med, kunne man følge med i sognegården.

En af de mest markante ændringer er etableringen af det nye, flotte kirkeorgel, som er dobbelt så stort som det gamle og har omkring 900 piber. Orglet er bygget af Th. Frobenius & Sønners Orgelbyggeri i Birkerød.

Også kirkens pigekor medvirkede ved åbningsfesten. Foto: Flemming Nyberg/AOB

Ved åbningsfesten medvirkede bl.a. biskop Peter Birch, provst Jørgen Christensen, den prisbelønnede forfatter og Blovstrødborger Niels Brunse, som havde skrevet en hel ny salme til indvielsen. Endvidere havde komponisten Ulla Kappel komponeret to orgel-stykker specielt til det nye orgel, og som blev uropført af kirkens organist Yoko Andersen.

Fra venstre: Biskop for Helsingør Stift Peter Birch, provst Jørgen Christensen fra Hillerød Provsti og sognepræst Louise G. C. Spurlin-Roe. Foto: Flemming Nyberg /AOB.

Reception
Efter gudstjenesten indbød menighedsrådet alle til en reception i sognegården. Her blev der holdt flere taler, hvor bl.a. formanden for menighedsrådet, Tommy Smedegaard Petersen, bød velkommen og sagde:

“Særlig velkommen til jer, der er kommet udefra: Præster, provst, biskop og alle jer andre, som er kommet fra andre sogne for at være med til at fejre vores kirkeåbning.

Så lykkedes det! Efter næsten 15 måneder, hvor kirken har været lukket siden 1. september 2022, kan vi nu endelig bruge Blovstrød Kirke igen.

Det har været en lang og spændende rejse, som kun har kunnet lade sig gøre, fordi mange personer har ydet deres bidrag til det endelige resultat. Med fare for at glemme nogen, vil jeg sige tak til murer, tømrer, elektriker, møbelsnedker, møbelpolstrer, maler, kirkeskibsbygger, orgelbyggere, arkitekt, farvekonsulent og folk fra Nationalmuseet.

Og ikke mindst tak til kirkens personale, som i over et år har gjort det muligt at holde gudstjenester her i sognegården, for ikke at tale om bryllupper, dåb, begravelser og bisættelser.

Vores kirketjener Johnny, kirkesanger Niels, organist Yoko og ikke mindst vores to præster Kristine og Louise har formået at gøre dette rum til en kirke.

Vi troede ikke, at det var muligt. Men det har faktisk fungeret rigtig godt – takket være en dygtig og engageret medarbejderstab. Og så vil jeg også sige tak til vores sognegårdsbestyrer Hanne Dal, som i den grad har måttet være omstillingsparat, når der skulle flyttes stole og borde, fordi der den ene dag var foredrag eller fællesspisning i sognegården, og næste dag skulle her være barnedåb i kirken – i de samme lokaler.

Tak – også til vores menighedsråd, som for nogles vedkommende har måttet overtage beslutninger om materiale- og farvevalg, som blev besluttet i det tidligere menighedsråd. Tak for, at I bakkede op omkring de tidligere beslutninger, og tak for, at I har været med til at føre beslutningerne i mål.”

Efter gudstjenesten indbød menighedsrådet alle til en reception i sognegården. Foto: Flemming Nyberg/AOB

Tak Tage
Tommy Smedegaard Petersen fortsatte: “Men mest af alt: Tak til vores kirkeværge Tage Andersen, som har samlet alle trådene og sørget for, at alle del-elementer gik op i en højere enhed. Stor tak til dig Tage, som har måttet håndtere alle de uforudsete ting og forsinkelser, der har været undervejs. Jeg er ikke i tvivl om, at det har givet dig søvnløse nætter undervejs. Men du har holdt processen i stram snor, for at vi kan stå her i dag med en nyrenoveret kirke. Tak for det.

Og sidst men ikke mindst – tak til jer, vores menighed. Uden jer, ingen kirke. Tak for, at I ikke alle er løbet væk og har løst sognebånd til andre kirker i det seneste år. Men I har trofast støttet op om vores sognegårdskirke, og kan nu være med til at tage den i brug igen. En kirke er jo ikke blot en bygning. En kirke er også menigheden, en kirke, som er bygget ‘af levende sten’.

Jeg har set frem til dagen i dag. Men jeg har glædet mig mindst lige så meget til det er overstået, og vi igen kan bruge Blovstrød Kirke til... ja, netop til kirke. Jeg har det nok lidt som Dan Turell, der sagde: ”mest af alt holder jeg af hverdagen”. For vel er det festligt, at vi kan fejre kirkeåbningen med en helt ny salme af Niels Brunse og ny orgelmusik af Ulla Kappel. Men kirken er først rigtig kirke, når vi søndag efter søndag kan samles om Guds ord, og når vi som kirke kan være med til livets store begivenheder: Dåb, konfirmation, bryllup og begravelse.

Tillykke til os alle sammen med Blovstrød Kirke!”

I forbindelse med renoveringen har kirken også fået bygget et kirkeskib - Det er galeasen 'Marie af Sletten', der har stået model for kirkeskibet, som er bygget af pensioneret modelsnedker, Steen Zoffmann. Foto: Flemming Nyberg/AOB

Det blev oplyst, at i skibets lastrum er der fastgjort en lille flaskepost med et gavebrev til Blovstrød Kirke. Brevet fortæller hvem og hvornår modellen af ‘Marie af Sletten’ blev bygget, samt at det er en gave til Blovstrød Kirke. Foto: Flemming Nyberg/AOB

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET