Teglværksdrift, tipvognsspor og lergrave

Foredrag om teglværksindustrien i bl.a. Blovstrød afholdes tirsdag, den 25. oktober kl. 19:30 på Kirkehavegaard.

Geolog Steen Andersen fremviste ved et tidligere arrangement et kort, som viser, hvor de fine ler-forekomster var dannet under istiden omkring Allerød-området. Arkivfoto: Flemming Nyberg/AOB

TEGLINDUSTRIEN Geolog Steen Andersen har registreret alle Allerød Kommunes teglværker, og nu afholder geologen et foredrag, hvor han vil fortælle om de store teglværker i Blovstrød, Allerød, Nymølle og Hammersholt, der alle har hentet ler i vores område og har betydet utroligt meget for lokalområdet.

Ud over disse kæmper, Har der været en masse mindre teglværker, der dog kun har virket i nogle få år.

Et af Nordeuropas største teglværker
Blovstrød Teglværk åbnede i 1860 og var i perioden 1920-1930 et af Nordeuropas største teglværker og var samtidig Blovstrøds største arbejdsplads.

Lergravene og teglværkerne var forbundet med tipvognsspor, og dem kan man stadig genfinde som stier eller forhøjningers i terrænet. En del er Blovstrødbanen er således rester af det oprindelige tipvogns-skinneanlæg.

“Det er et kulturmiljø, som vi skal passe rigtig godt på,” skriver man i LAFAKs medlemsblad.

For medlemmer
Foredraget er gratis for medlemmer af Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød Kommune (LAFAK), men er man interesseret i at blive medlem, kan man kontakte arkivleder Birthe Skovholm på mailadressen: LAFAK@LAFAK.dk. Hjemmesiden findes på www.lafak.dk. Entré for ikke-medlemmer er 50 kr.


SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET