NIRAS gøre virksomheden mere bæredygtig

Firmaet arbejder bevidst med at tænke bæredygtige initiativer ind i driften af virksomheden på mange fronter.

Kildesortering af affald, optimering af gasanlæg og madaffald der bliver til varme. Det er nogle af de tiltag, NIRAS har sat i værk for at gøre virksomheden mere bæredygtig. Foto: NIRAS

BÆREDYGTIG Ingeniørvirksomheden NIRAS - som jo ligger på Sortemosevej her i Blovstrød - rådgiver hver dag andre virksomheder om blandt andet bæredygtighed i byggerier. Men hvad har virksomheden med omkring 2000 ansatte selv på menuen af bæredygtige initiativer? -En hel del, faktisk. Det skriver Frederiksborg Amts Avis og uddyber:

Louise Fisker, der er afdelingsleder i facility management, siger: “Det, vi arbejder med i vores afdeling især, er at forsøge at tænke bæredygtighed ind i alt, hvad vi gør. Vi arbejder bevidst med at tænke bæredygtige initiativer ind i driften af virksomheden.

Et af initiativerne er, at NIRAS i 2019 installerede en intelligent styring på sit naturgasanlæg til opvarmning af hovedkvarteret på Sortemosevej. NIRAS har i alt 24.000 kvadratmeter at skulle varme op i Blovstrød, og styringen overvåger kedlens brænd- og køletider, hvorefter den tilpasser sig det aktuelle opvarmningsbehov.”

“Den overvåger, at det kører optimalt i forhold til forbruget. Før kørte anlægget mere konstant og regulerede kun efter for eksempel dagtimerne og om natten. Men nu overvåger den forbruget og justerer hele tiden op og ned. Det betyder, at vi sparer minimum 10 % af forbruget,” fortæller Louise Fisker.

Det svarer til en reduktion på 73 tons CO2.

“Det er meget,” siger Louise Fisker og går videre til køkkenafdelingen.

Affaldet omdannes til biopulp
For også i køkkenet og virksomhedens to kantiner er der blevet lavet ændringer. I køkkenet er der nu installeret en madkværn. Fra kværnen ryger madaffaldet direkte ned i en beholder i varegården.

Affaldet bliver herefter kørt til Solrød Biogasanlæg, hvor det bliver omdannet til biopulp, som bruges til at producere elektricitet og varme.

Amtsavisen skriver videre: Samtidig har virksomheden, der har omkring 1000 ansatte her i Blovstrød, indført kildesortering i den ene af husets to kantiner. Den anden kantine følger snart efter.

“Vi har skullet igennem en tilvænning med, at man skal gå lidt længere med sit affald, når man skal af med det. Men medarbejderne vil det rigtig gerne og oplever, at det giver mening. Det handler rigtig meget om adfærd og nye vaner. For eksempel at man lige tager affaldet med, når man alligevel henter kaffen,” siger Louise Fisker.

Sparer på strømforbruget
I en del af NIRAS' hovedsæde er der også blevet sat LED-pærer op, og lamperne står overfor at skulle indfases i hele bygningen. LED-lyskilden sparer på strømforbruget og giver NIRAS en økonomisk besparelse på over 1.1 mio. kroner over 10 år.

“Det kommer virkelig til at betyde noget for vores el-forbrug. Og så er det også godt for arbejdsmiljøet, fordi det giver mulighed for at regulere kontorbelysningen efter dagslyset,” slutter Louise Fisker.

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET