Blovstrødborgeren Marianne Engberg, som er formand for Danmarks Naturfrednings-forening i Allerød, opfordrer kommunen til at gå i gang med at omdanne Ny Allerødgårds jorder til et smukt og værdifuldt naturlandskab.
NATURLANDSKAB “I sidste uge var der igen et indlæg i Frederiksborg Amts Avis om gyllestank i Blovstrød fra Ny Allerødgaards jorder. Det var der også i foråret, ligesom der var en diskussion om jorderne skulle bebygges eller plantes til med skov. Dette gav anledning til, at DN Allerød i maj foreslog byrådet at tage området ud af kommerciel landbrugsdrift for at omlægge det til et lysåbent natur- og høslætsareal.” Sådan skriver Blovstrød-borgeren Marianne Engberg, som er formand for Danmarks Naturfredningsforening i Allerød og fortsætter:
Forslaget blev godt modtaget, og Teknik, Erhverv, Plan og Miljøudvalget besluttede, at forslaget gik videre til budgetforhandlingerne for 2021.
Grøn pulje
I budgetforliget for 2021 - 28 blev det besluttet at oprette en grøn pulje:
"Der skal vedtages en retningsgivende Natur-, Miljø og Klimapolitik i 2021. Der afsættes en pulje til at understøtte initiativer i kommunens grønne omstilling, inklusive reduktion af kommunens CO2-aftryk jf. den udviklingsretning som Natur-, Miljø- og Klimapolitikken og klimaplanen giver. Puljen indfases med 0,5 mio. kr. i 2021, 1 mio. kr. i 2022, 1,5 mio. kr. i 2023 og herefter 2 mio. kr. årligt."
Med denne kloge beslutning er der nu åbnet en dør for, at DNs forslag om at opgive den kommercielle landbrugsdrift på Ny Allerødgaards jorder og konvertere arealet til et åbent naturlandskab til glæde for borgerne og naturen. Det vil fremover betyde et mindre CO2-udslip, ingen gyllestank, intet ammoniaknedfald i den fredede Sortemose, udsigt til et smukt åbent naturlandskab, men først og fremmest et fristed for borgere, blomster, sommerfugle og andre insekter, kort sagt: Et gevaldigt og tiltrængt løft for den trængte biodiversitet. Dertil kommer et budskab til de forbikørende på Kongevejen, at her er en kommune, der er grøn "Tæt på hinanden - Tæt på naturen."
Penge i budgettet
Der er som nævnt afsat penge i budgettet, så hermed en opfordring til at opsige lejekontrakten og gå i gang med at omdanne Ny Allerødgårds jorder til et smukt og værdifuldt naturlandskab.
Også i andre kommuner arbejder man for at give plads til naturen og nedbringe CO2-udslippet.
I Fredensborg Kommune har man således vedtaget at udlægge et 40 hektar stort areal, som får lov til at udvikle sig som et naturområde til gavn for biodiversiteten og borgerne.
Marianne Engberg slutter sit indlæg: “Skal vi se at komme i gang med dette projekt, der passende kan være Allerød Kommunes gave til borgerne i anledning af 50-året for kommunesammenlægningen.”
SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET