Naturvejleder har gjort en banebrydende opdagelse, der kommer alle haveejere til gavn: Solsorten spiser dræbersnegle.
VELBEKOMME I sidste måned skrev vi om de mange dræbersnegle, som i år har invaderet vores haver. Det er et lunt og fugtigt forår efterfulgt af en våd sommer, som har skabt usædvanlig gode betingelser for haveejernes værste fjende - dræbersneglen.
Solsortens livret
Sneglene mæsker sig i grøntsager, bær og planter i haver og bede landet over, men en naturvejleder har nu gjort en banebrydende opdagelse, der kommer alle haveejere til gavn: Solsorten spiser dræbersnegle!
Det er på et niveau, vi sjældent har set herhjemme, siger seniorforsker Stine Slotsbo, Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.
“Det er ingen tvivl om, at et lunt og fugtigt forår har givet supergunstige betingelser for dræbersneglen. Det betyder, at sneglene hele tiden kan søge føde og hurtigere vokser sig større,” siger Stine Slotsbo, som forsker i blandt andet snegle.
Dræbersneglen er en invasiv art, der har spredt sig fra Den Iberiske Halvø til resten af Vest- og Nordeuropa.
Sneglen er erklæret uønsket, fordi den kan fortrænge andre hjemmehørende arter. Alligevel er den blevet mere og mere udbredt herhjemme.
Hos Haveselskabet får de hver uge henvendelser fra frustrerede haveejere, som søger gode råd til at bekæmpe dræbersneglen.
Det fortæller landskabsarkitekt og havefaglig rådgiver Anne Stine Bruun.
“Der er nogle haveejere, der er på kanten af desperation. De har set, at deres køkkenhaver blev barberet ned, da de første planter begyndte at titte frem. Nogle har måske ikke haft dræbersnegle i deres haver før, og nogle er på nippet til at give op,” siger hun.
Selv om det kan synes uoverskueligt, er rådet fra Haveselskabet at tage kampen op.
“Men man skal vælge sine kampe og prioritere indsatsen, så man prøver at friholde et bestemt område af haven for snegle. Eksempelvis ved at lave et sneglehegn med en kant, som sneglene ikke kan passere. Man kan også bruge sneglegift som Ferramol. Men kun i en afgrænset del af haven, ellers bliver det for omfattende og for dyrt,” slutter Anne Stine Bruun.
SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET