Alternativ til naturgas

Vertikal jordvarme er måske løsningen på en næsten CO2-neutral varmeløsning.

Den 8. marts i år besøgte AOB et projekt i Skævinge, hvor jordboringen var startet samme dag, og seks dage senere var anlægget tilsluttet jordvarmepumpen og har siden kørt perfekt. Foto: Flemming Nyberg /AOB

ALTERNATIVER AOB har skrevet flere artikler om Blovstrødborgere, som ønsker en fjernvarmeløsning, den dag at gasfyret alligevel skal udskiftes. Men i dag er der ingen, som ved meget om hvad det vil koste at koble sig til en fjernvarmeløsning, og slet ikke hvornår det mon bliver muligt.

Allerød Kommune har som første skridt hen imod mere fjernvarme i kommunen bedt Norfors - der driver Allerøds fjernvarme - om at undersøge mulighederne for at udvide forsyningen. Nu har undersøgelserne så ført til, at man har bedt Norfors færdiggøre og fremsende projektansøgninger. Når dette materiale foreligger, ved vi nok væsentlig mere om et fjernvarmeprojekt i Blovstrød.

Vertikal jordboring
Men der er jo andre alternativer til naturgasopvarmining af sit hus - bl.a. er jordvamepumpeteknologien i dag udviklet med en meget høj vikningsgrad, som benyttes ved en lodret jordboring, og som stort set kan etableres i alle haver. Dog kræves det, at der er en afstand på min. 3oo meter til en drikkevandsboring.

Lodrette jordboringer optager primært energien ved at være i berøring med fugt i jorden og grundvandet. Denne metode er velkendt og sikker, og har opvarmet tusindvis af boliger i Sverige, Norge og Finland i årtier. Normalt skal der bruges 1-2 meter borehul pr. m2 opvarmet bolig.

Anlægget består af en jordvarmesonde, der er ført direkte ned i jorden, og som er koblet til en varmepumpe, der normalt står i et bryggers/fyrrum og kun optager under 0,4 m2 gulvareal. Inde i anlægget cirkulerer en frostvæske/brine, som optager varmen fra jorden. På den måde bliver varmen overført til husets eksisterende varmesystem. Varmen kan således benyttes til gulvvarme, radiatorvarme og varmt brugsvand.

Anlægget kan i den varme sæson vendes og kan derved bruges som en passiv køling. Dvs du kan sænke temperaturen i huset, og overskudsvarmen kan oplagres i jorden og senere bruges i den kolde sæson.

Efter at anlægget er etableret, er det stort set vedligeholdelsesfrit, dog kræver kommunen, at det tilses af en faglært installatør en gang årligt.

Blovstrødborgeren, Karsten Hvas Petersen fra 3P-Consulting, fortæller til AOB, at der er en del borgere i Allerød Kommune, som allerede nu tænker på denne løsning og har indsendt ansøgning for etableringen af en lodret jordboring på sin parcel. I øjeblikket har kommunen stillet skærpede krav til vertikal jordvarmeboringer, men man er nu i gang med at revidere grundvandsstrategien og vil lempe de nuværende restriktive krav.

Alternativer
Der findes findes to alternativer til vertikal jordvarme med boring:
- Horisontale jordvarmeslanger i haven. Her skal størstedelen af haven dog graves op og udnyttelsesgraden er mindre.
- Luft til vand-løsningen. Dette kræver et ikke særligt spændende ventilatorhus i haven, som støjer, og udnyttelsesgraden er mindre.

Projektet i Skævinge
Om det vertikale jordvarmeprojektet i Skævinge oplyser Karsten Hvas Petersen følgende:
Ansøgning blev indsendt til kommunen: Den 6.11.2020.
Godkendelse forelå fra kommunen: Den 29.04.2021.
Boringen startede op: Den 8.03.2022.
Tilkoblingen til jordvarmepumpen skete seks dage senere: Den14. 03.2022.
Anlægget var i drift samme dag: Den14.03.2022.

Økonomi:
De samlede udgifter er selvsagt bl.a. afhængig af boligens størrelse og husets varmeisoleringsgrad samt boringens placering på grunden.

Man kan få op til 30.000 kr. i energitilskud, og man kan i flere banker få lån til varmeløsningen.

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET