Snart får vi Blovstrød-vand fra Tokkekøb Hegn

Vores vandværk har boret efter vand i Tokkekøb Hegn med et flot resultat.

Ca. 200 meter inde i Tokkekøb Hegn er den første nye boring udført. Den blev 80 meter dyb, hvoraf de nederste 20 meter er i kalken; og det er fra kalken vi får vandet fra. Foto: Henrik Østergaard

VANDBORING AOB har tidligere omtalt Blovstrød Vandværks projekt om boring efter vand i Tokkekøb Hegn LÆS HER. Nu fortæller formanden for vandværket, Henrik Østergaard, at den første boring blev udført i slutningen af november og december måned, og at resultatet af denne boring blev rigtig god.

”Boringen blev 80 meter dyb, hvoraf de nederste 20 meter er i kalken, og det er fra kalken vi vil få vandet fra. Vi har renpumpet og udført en kort prøvepumpning, og det viser sig, at boringen giver rigeligt med vand. Analyser vise samtidigr, at vandkvaliteten er god og uden forurening og ligner således vandkvaliteten i vores nuværende boringer,” fortæller Henrik Østergaard og fortsætter:

”Vi har derfor besluttet at udføre boring nr. 2, hvilket vil blive startet op her i april måned. Når boringen er udført og renpumpet, vil der blive foretaget en langtidspumpning med stor ydelse (ca. 100 m3/t) på denne boring og samtidig pejles grundvandsstanden i den første boring. Alt dette for at vise, hvor stor påvirkning vandindvindingen har på omgivelserne. Det oppumpede vand vil blive udledt på skovbunden og således, at det ender i en grøft. Den første boring vil blive bestykket med en råvandsstation og der anlægges en mindre grusvej fra skovstien til boringen.”

Den første boring (A) er placeret øst for bålhytten i skoven - ved Hjortemosevej. Og nu starter man på boring (B) her i april måned. Grafik: AOB

Skov-vand fra efteråret
De to boringer er endnu ikke tilsluttet det eksisterende rørsystem, men sammen med ingeniørfirmaet Rambøll arbejder vandværket nu på, at få udbudt ledningsarbejdet inden sommerferien - dvs. etablering af vand-, strøm- og fiberledninger fra boringerne i skoven og frem til vandværket. Dette arbejde forventes påbegyndt på et tidspunkt efter sommerferien.

Vandledningen lægges i jorden, som en styret vandret underboring, hvor der bores frem fra hul til hul, og derefter trækkes selve vandledningen. På den måde undgås, at hele stianlæg skal graves op.

Fremtidssikrer
Flere af vores læsere har spurgt, hvorfor man skal have nye boringer i skoven. Hertil svarer Henrik Østergaard: “Det er primært fordi vi vil fremtidssikre indvindingen af grundvand i fald de eksisterende boringer i boligområderne måtte blive forurenet. Speciel den kraftige forurening med klorerede opløsningsmidler og olie- og benzinstoffer i Lillerød midtby kan udgøre en teoretisk trussel mod vores tre nuværende boringer, men regionens og tidligere amtets afværgepumpning siden 1995 har højest sandsynligt reddet vores nuværende vandindvinding.”

På Elmevej har vandværket ‘Boring 2’, som man sandsynligvis vil nedlægge, mens de to andre nuværende boringer (1 og 3) vil man fortsætte med at benytte.

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET