Vi nærmer os julen, og så skal vi have æbleskiver - men hvorfor hedder det æbleskiver, når de hverken er i skiver eller indeholder æbler?
ÆBLESKIVER Nu er det snart jul, og så skal vi have æbleskiver - men hvorfor hedder det egentlig æbleskiver, når de hverken er i skiver eller indeholder æbler?
Det er der imidlertid en rigtig god forklaring på, fortæller museumsinspektør på Dansk Landbrugsmuseum Bettina Buhl. “For oprindeligt var æbleskiver simpelthen æbler skåret i skiver, vendt i pandekagedej og stegt på en pande,” siger hun.
Det ældste julebag
Hvis der er noget af nutidens julebag, som især har mange år på bagen - ja, så er det æbleskiver. De har formodentligt eksisteret helt tilbage siden jægerstenalderen.
“Æbleskiver er ufatteligt svære at sætte årstal på, den kan sagtens have eksisteret siden oldtiden, men den er i hvert fald kendt siden middelalderen,” siger Bettina Buhl.
Først under renæssancen bliver æbleskiven rund, men den var stadigvæk bagt med æbler. Først med industrialiseringen begynder den at bevæge sig over til det, vi kender den som i dag.
AOB bringer normalt ikke opskrifter, men hvis du synes, at den oprindelige æbleskive lyder lækker, så kan du undtagelsesvis få opskriften her. Det er Dansk Landbrugs-museums version af den oprindelige æbleskive, og den skulle efter sigende smage fortrinligt.
INGREDIENSER
3 stk.store æbler
1 dl hyldeblomstsaft
3 spsk .sukker
150 g hvedemel
4 stk. æggeblommer
1 tsk. rosenvand
1 dl mælk
2 stk. æggehvider
25 g smør (til stegning)
TILBEREDNING
Æblerne skrælles og kernehuset stikkes ud. De skæres i fingertykke skiver og lægges på et fad.
Hæld derefter hyldeblomstsaften og sukkeret på dem, og lad det trække i ca. to timer.
Dejen laves ved at røre mel, æggeblommer, sukker, rosenvand og mælk sammen til det er jævnt.
Æggehviderne piskes til skum og vendes i dejen.
Vend til sidst æbleskiverne i dejen, og bag dem i smør på en pande.
Velbekomme!
SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET