Forskningsprojektet begyndte i 2015 men varer flere år endnu.
FORSKNINGSPROJEKT Blovstrød-borgeren, Martin Wolffbrandt, deltager på Hvidovre Hospital i et projekt, hvor han sidste fredag blev hjernescannet. Det skal give mere viden om sygdommen sclerose. Pengene til projektet kommer blandt andet fra Scleroseforeningens indsamlinger. "Men foreningen mangler folk, der vil hjælpe til," fortæller Martin Wolffbrandt til AOB. "Det er ikke fordi, jeg forventer selv at få noget ud af det. Men jeg vil gerne bidrage til, at man får lagt endnu en brik i det store puslespil."
Han fortælle, at man som indsamler også bidrager til, at man kan hjælpe med at få lagt brikkerne, med henvisning til, at Scleroseforeningen har husstandsindsamling søndag, den 9. september i tre regioner, og at der er stærkt brug for indsamlere.
For syv år siden fik Martin Wolffbrandt konstateret primær progressiv sclerose. Det er en sygdom, som man endnu ikke har en behandling imod. Sclerose nedbryder nervecellerne, så nerverne ikke kan kommunikere ordentligt. Blandt symptomerne er føleforstyrrelser, nedsat muskelkraft, synsforstyrrelser og balanceforstyrrelser.
I det forskningsprojekt, som Martin Wolffbrandt er med i, skal civilingeniør og seniorforsker Tim Dyrby fra MR-forskningsafdelingen på Hvidovre Hospital udvikle nye MR-teknikker og afprøve dem på 25 patienter, så man kan få et mere nøjagtigt billede af hjernen hos mennesker med sclerose, end man har i dag. For jo mere man ved om, hvad der sker i hjernen hos den enkelte, jo bedre kan man diagnosticere sygdommen og finde den rigtige medicin. Projektet begyndte i 2015 og varer flere år endnu.
Folk spørger: "Hvilken medicin får du?" - "Jeg får ikke nogen - for det findes ikke endnu," svarer Martin Wolffbrandt.
Scleroseforeningen har støttet forskningsprojektet med 300.000 kroner.
"Det er et eksempel på, hvad pengene, der samles ind, bliver brugt til. En svensk fond bidrager med 1,6 millioner kroner, og på den måde kan 300.000 kroner blive til 1,9 millioner kroner. Det gør en forskel, at folk samler ind, siger Martin Wolffbrandt, der for tredje gang er indsamlingsleder i Allerød.
"Vi mangler indsamlere. Vi kan bruge alle dem, det skal være," siger Martin Wolffbrandt.
Scleroseforeningen har husstandsindsamling søndag, den 9. september. Er man interesseret i at melde sig som indsamler, kan man melde sig på siden Sammenmodsclerose.dk. Her ses rutekortet for Blovstrød-området.
FAKTA
Der findes tre forskellige former for multipel sclerose.
Mere end otte ud af ti, der diagnosticeres med sclerose, har attakvis sclerose. Attakvis sclerose er kendetegnet ved såkaldte attaks. Et attak er et sygdomsangreb, der kan vare i dage, uger og nogle gange måneder. I løbet af et attak kan man opleve nye symptomer eller forværring af allerede eksisterende symptomer.
Små to ud af ti, der får diagnosen sclerose, har primær progressiv sclerose. Primær progressiv sclerose er kendetegnet ved at man gradvist bliver dårligere over tid. Der sker altså en mere glidende udvikling af sygdommen ved primær progressiv sclerose end ved attakvis sclerose.
Efter en årrække vil de fleste med attakvis sclerose overgå til at have sekundær progressiv sclerose. Sekundær progressive sclerose er karakteriseret ved en stadig fremskridende forværring af funktionsniveauet. Man kan stadig opleve attakker ved sekundær progressive sclerose, men de bliver færre med tiden.
Kilde: Scleroseforeningen.dk