Tårnuret på Blovstrød Kirke

Det mekaniske urværk ved Blovstrød Kirke er et historisk klenodie

Undersøgelsen af det historisk klenodie  - Blovstrød Kirkes tårnur - er nu afsluttet. Foto: Hans-Jørgen Mølstrand

TIK-TAK  Det mekaniske urværk ved Blovstrød Kirke er et historisk klenodie, hedder det i en rapport om urværket, som teknologihistoriker Hans Jørgen Mølstrand netop har afsluttet.

Uret stammer helt tilbage til år 1728 og fungerer stadig upåklageligt. Dog blev det taget ud af drift og erstattet af et elektrisk uranlæg i år 2000.

Urværket er bevaret på sin oprindelige plads i kirketårnet– og er i meget velbevaret stand, hedder det ligeledes i rapporten.

Ukendt urmager
Tårnurmageren er ukendt, men der er i Nordsjællands kirker blevet installeret en del ret så ensartede tårnure fra midten af 1600-tallet. Derfor er der god grund til at antage, at tårnurmageren for Blovstrød uret også kan være mester for en del af disse smedejernsværker, lyder det i rapporten.

Stor håndværksmæssig bedrift
Tårnurmagerens udvikling og fremstilling af smedejernsværket har været en stor teknisk og håndværksmæssig bedrift i 1728, hvor man ikke havde adgang til hjælpemidler og værktøjer som lommeregner og drejebænk. 

Den flotte konstruktion kommer bl.a. til udtryk ved den meget regelrette fordeling af omdrejningstal ved gangværkets aksler. Tårnurmageren har regnet på det!
 

LÆS HELE RAPPORTEN HER: Blovstrød Kirkes tårnur
SE TEKNISK TEGNING HER: Teknisk tegning