Cirkus-løjer ved gadekæret

Vi skrev i går om det store cirkustelt, som var rejst på Grønholmen ved gadekæret - men hvad blev der af teltet?

Vores fotograf viste i går flere fotos fra cirkusteltet, som var opstillet ved gadekæret her i Blovstrød. Foto: AOB

HOKUS-POKUS  Vi skrev i går om en morgenfrisk Blovstrød-borger, som havde kontaktet os og gjort opmærksom på, at man var begyndt at stille et cirkustelt op på det grønne område ved gadekæret.

AOB skrev endvidere, at vor fotograf senere på formiddagen var nede for at se om det havde sin rigtighed. Og det bekræftede han og fremviste samtidig 3 fotos af cirkusset han havde taget. Han glemte dog en væsentlig ting at fortælle, at de billeder han viste, var 16 år gamle, og at det i går var den 1. april. Så der var altså tale om en aprilsnar!

Vi er bekendt med, at flere Blovstrød-borgere var henne for at se det store cirkustelt men måtte gå skuffet hjem - de fleste læsere havde dog gennemskuet, at det var den 1. april, hvor man denne dato - traditionen tro - godt må bringer opdigtede nyheder, der har til formål at snyde venner, bekendte og læsere.

Flere af vores læser havde fulgt spøgen op på Facebook med diverse kommentarer til artiklen.

Således skrev Jesper Melander Hammer:
"Det er naturligvis fuldt lovligt, det er jo byrådet som optræder."

Lene Norden supplerede:
"Måske kommer der også en udendørs-arena i gadekæret? Så kommer søløverne virkelig i deres rette element."

Og endelig skrev Aage Lemche-Romvig:
"Glæder mig mest til at se tårnspringet fra kirketårnet, ned i gadekæret!"

Baggrunden for billederne
Baggrunden for billederne er, at der faktisk for 16 år siden var opstillet et cirkustelt på Grønholmen, som billederne viser. Det var 'CirkusTeatret', som den 3. maj 2001 havde stillet teltet op efter godkendelse fra kommunen. Det viste sig dog, at det var en fejl fra kommunens side, at man havde givet tilladelsen, da det stred mod lokalplan-bestemmelserne for området.  
 

Bl.a. dette foto tog vor fotograf den 3. maj 2001, hvor 'CirkusTeatret' havde rejst det store telt ved gadekæret.

Derfor driver vi gæk med hinanden 1. april

  • Skikken med at narre andre den 1. april har været kendt i Danmark siden 1600-tallet og kendes over hele Europa.
     
  • Aprilsnar hænger sammen med forår og nytår. Foråret er også en form for nytår. Det er det tidspunkt, hvor naturens cyklus starter forfra, og et tidspunkt, der traditionelt har givet en anledning til at drille, gække og vende hverdagens normer lidt på hovedet, som det for eksempel sker til fastelavn.
     
  • I Europa kendes skikken at "narre april" tidligst fra 1600-årenes Tyskland, men en lignende skik - qurinalerne - fandtes også i det gamle Rom. Her var narrerierne knyttet til nytår, et tidspunkt, hvor vi jo også i dag betjener os af spøg-og-skæmt og laver godmodige drillerier med hinanden.
     
  • Danske medier har siden 1900 tallet skrevet falske nyheder 1. april.
     
  • En af de første aprilsnarre i den danske presse så man i 1914, hvor en københavnsk avis kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent.
     
  • I dag har mange medier som regel en aprilsnar - altså en fingeret og temmelig usandsynlig historie - et eller andet sted i spalterne eller i udsendelsen den 1. april.

    Kilde: Dansk Historisk Fællesråd, Den Store Danske