Ved orienteringsmødet i går med kommunen og Nordsjællands Politi blev det oplyste, at der fra dd. gøres en ekstra stor indsats for at reducere indbruddene i kommunen
I går var der indkaldt til åbent borgermøde på Kratbjergskolen – afdeling Engholm, grundet de mange indbrud der fortiden har hersket i kommunen. Mødeemnet var "Hvad kan vi gøre for at nedsætte antallet af indbrud i kommunen."
Fra Nordsjællands politi deltog Morten Risager Petersen og Sonny Person og fra kommunen, borgmester Jørgen Johansen.
Borgeren, Helena Mona Jakobsen, havde taget initiativ til mødet, og siden er kommunen kommet 'på'. Borgmesteren bød velkommen og noterede, at det var fantastisk at se, at over 60 borgere deltog i mødet – det slår rekorden mht. de øvrige tilsvarende møder, der har været afholdt i 2016.
Det blev ved mødet oplyst, at Allerød Kommune ligger tårnhøjt, når det handler om indbrud. Således var der i 2014 212 indbrud - i 2015 273 indbrud - og i 2016 indtil nu: 245 indbrud.
Fra mødet har Gitte Damgård fra 'Sikker i Blovstrød' og 'Sikker i Allerød' noteret følgende hovedpunkter:
Hvordan kommer tyven ind?
Adgang via døre (entredøre, terrassedøre, kælderdøre) udgør en stor del, men også adgang via ruder og vinduer er en typisk adgangsvej.
Hvad går tyvene efter?
Generelt går tyvene efter små, værdifulde ting, der er til at have skjult i lommen (penge, smykker, mobil-telefoner mm.). Men det er også flere eksempler på, at det er designermøbler der er målet, hvor tyvene kommer i bil, og hvor der tit er tale om bestillingsarbejde.
Hvordan finder tyvene ud af, hvor de vil lave indbrud?
Hvis det er let at komme ind, og man hurtigt kan se, at ingen er hjemme. Man har også eksempler på, at ikke kendte håndværkere benytter lejligheden til at tage billeder, når de er på stedet. Eller hvis der er 'åbnent hus', hvor en villa er til salg.
Råd og anbefalinger
Gitte Damgård noterede flere punkter fra aftenens råd fra politiet, som opfordrede til at gør det svært for tyvene:
Lad vær med at fortælle på facebook, instagram mm., at du er væk/på ferie!
Hvis man ser nogen, der ikke hører hjemme på vejen, så giv dem opmærksomhed (kig blot på dem fx), så de ved, at de er set og bemærket.
Brug udendørsbelysning med sensor.
Bed naboen parkere sin bil i din indkørsel, når du fx er på ferie.
Hvis dit hus er til salg, så vis ikke dine værdigenstande frem via ejendomsmæglerens 360-grader film/billeder!
Gem mobiltelefoner, tablets, bærbare pc'er, smykker væk, så de ikke kan ses udefra, og heller ikke er det første man ser, når man kommer ind i huset.
Lås værktøj inde, lås evt. stige fast mv.
Få det til at se beboet ud - også når du ikke er hjemme.
Brug tænd/sluk-ure mht. belysning i dit hjem. Et mørkt hus i aftenstid signalerer 'ingen hjemme her'.
Køb en fjernsyns-simulator (pris ca. 100 kr. i supermarkeder), som giver et 'flammende' lys, der illuderer, at et fjernsyn er tændt.
Få naboen til at fylde din skraldespand og fjerne evt. ekstra affaldsposer, der placeres der, mens du er væk. Få naboen til at fjerne sne/sætte fodspor, så der ser beboet ud.
Lad haven se 'beboet' ud .
Måske naboen kan slå græsset i haven, hvis du er væk i længere tid, så det ikke bliver for højt og signalerer, at du ikke er hjemme.
Undgå , at der er visne blomster i vindueskarmen. Bed Naboen om at vande, eller køb evt. nogle kunstige, der ser naturlige ud.
Få naboen til at tømme din postkasse , mens du er væk.
Placer evt. 'snydestearinlys', som også kan vise, at der er nogen hjemme.
Gør døre og vinduer sikre:
- monter 2 låse på dine døre (husk terrassedør og kælderdør).
- Sæt låse på dine vinduer (64% af indbrud har med vinduerne at gøre , når det handler om Allerød.
Vær tryg ifht. hvem du lukker ind i dit hjem af håndværkere: Det er let at tage et par billeder af værdigenstande, når man alligevel er i huset.
Mange er bange for hunde, så at have hund/skilte med at man har det - er måske en god ide.
Brug 'Nabohjælp' og/eller 'Næralarm' og andet.
Brug evt. nat-kamera til at fange bevægelser inde/ude (bruger ikke blitz), som reagerer på bevægelser.
Mærk værdifulde ting i hjemmet.
Brug DNA-mærkning (usynlig mærkning, som kun kan ses med særligt lys).
Hos politiet kan du låne gratis udstyr til mærkning (gravering) - det er synlig mærkning: ”Operation Mærkning”.
Noter serienumre på dine værdier – og tag også billeder. Gem ikke disse på en bærbær/mobiltelefon, der kan stjæles, men placer dem evt. i 'skyen' eller lignende.
Anskaf evt. en værdiboks, men ikke en 'legetøjsmodel', der blot let kan brydes op. Et forslag var et 'våbenskab', der aflåses', og hvor der også placeres tunge ting i, så det ikke er let at flytte.
Mere politi i kommunen
Politiet og borgmesteren pointerede ved mødets afslutning, at fra dd. vil der ske en ekstra indsats for at få nedsat kriminaliteten i Allerød Kommune, og der vil fremover kunne registreres væsentligt mere politi på gaderne.
EFTER MØDET: Allerød er nu nummer fire.
Gitte Damgård oplyser, at det netop er blevet oplyst fra politiet, at Allerød Kommune pt. ikke mere er nr. 1 på listen over flest indbrud, når det gælder Nordsjælland. Vi er rykket til en 4. plads – efter Rudersdal, Hørsholm og Furesø.
"Det er da bare virkelig godt nyt. Nu skal vi bare fortsat 'klø på' med det vi allerede arbejder med," siger Gitte Damgård.