Bevaringværdigt dige og hæk bliver ikke genskabt

Trods mange protester fra bl.a. Museum Nordsjælland har Børne- og Skoleudvalget (BSU) besluttet, at diget med hæk ikke skal genetableres.

Oprindeligt løb der et ca. 130 meter langt dige med hæk fra skolestien og ud mod Kongevejen. Jørgen Ekstrøm Jakobsen siger: “I løbet af byggeriet har jordarbejdet dækket diget, men nu er der blot lavet en svag skrånende bakke ned mod fodboldbanen.“ Arkivfoto: Flemming Nyberg/AOB

NEDLAGT I et debatindlæg i Allerød Nyt skrev Blovstrød-borgeren Jørgen Ekstrøm Jakobsen for et års tid siden om et bevaringsværdigt ca. 130 meter langt dige med hæk, som blev nedlagt i forbindelse med opførelsen af børneinstitutionen Bøgelunden.

Historisk arv
Jørgen Ekstrøm Jakobsen skrev bl.a.: “I sin iver efter at skabe den nye børneinstitution har kommunen (bygherren) fjernet en del at vores historiske arv. På bagsiden, ud mod sportspladsen, lå der et dige med en tjørnehæk på toppen startende ved skolestien og helt ned mod Kongevejen. Det er bevaringsværdigt ifølge ‘Lokalplan nummer 110 for den ældre del af Blovstrød,’ som er helt fra 1988. Det er muligvis et gammelt markskel eller en del af Blovstrøds stjerneudskiftning – i forbindelse med de store landboreformer.

Det fremgår af lokalplanens paragraf 9.2: ”De på kortbilag 1 med særlig signatur viste træer, samt herudover stengærder, hække og hegn af betydning for miljøet, må ikke fjernes.”

På side 3 i ‘LOKALPLAN NR. 110 FOR DEN ÆLDRE DEL AF BLOVSTRØD’ er angivet et kort, som klart viser det ‘værdifulde’ dige med hæk (her fremhævet med gult).

Både dige og hæk er nu væk
Jørgen Ekstrøm Jakobsen skriver videre: “I løbet af byggeriet har jordarbejdet dækket diget, men nu er der blot lavet en svag skrånende bakke ned mod sportspladsen, hvor der også nu er ved at blive etableret en naturlegeplads.

Museum Nordsjælland har set på sagen, og har sendt en skarp kommentar til kommunen. Jeg har ligeledes sendt klage til borgmesteren, to udvalgsformænd samt til forvaltningen. Vi har alle et ansvar for vores historie, og markante landskabs-monumenter skal vi beskytte videst muligt.”

Dige og hæk bliver ikke genskabt
Men sikkert og vist er det nu, at diget ikke bliver genetableret. Det ligger fast, efter at Børne- og Skoleudvalget (BSU) har behandlet sagen ved deres sidste møde.

Udvalget traf sin beslutning på baggrund af et notat fra forvaltningen om diget og hækken, som på et tidspunkt har befundet sig i overgangen mellem daginstitutionen Bøgelunden og den nye kommende naturlegeplads.

Manipulerer med sandheden
I forvaltningens redegørelse (som også er femsendt til Museum Nordsjælland) skriver man, at tjørnehækken ikke var beskyttet af lokalplan 110, der omhandler den ældre del af Blovstrød, idet forvaltningen fejlagtig henviser til et kort i lokalplanens §9, hvor man oplyser, at der ikke er markeret et dige med hæk - og konkluderer dermed, at “der er således en uoverensstemmelse mellem intentionen i lokalplanens redegørelse og de konkrete regler/kortbilag”.

Men sandheden er den, at det pågældende kort, som forvaltningen henviser til, kun viser områdeinddelingen og skal heller ikke vise andet. I lokalplanen henvise der således til kortbilag 1 (side 3), som præcis viser den omtalte signatur. Der er således ingen uoverensstemmelse mellem intentionen i lokalplanens redegørelse og de konkrete kortbilag, som forvaltningen hævder.

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET