Vidste du, at i Store Dyrehave ligger stisystemet 'Stjernen'?

På kortet over Store Dyrehave ser man tydeligt stisystemet som danner 'Stjernen' midt i skoven

På kortet over Store Dyrehave ser man tydeligt stisystemet som danner 'Stjernen' midt i skoven

Vidste du, at 'Stjernen' ligger midt i Store Dyrehave?

Ser man på et kort over Store Dyrehave fanger øjet meget hurtigt ‘Stjernen’, som ligger midt i skoven med de karakteristiske lange, lige veje. Man kan næsten mærke historiens vingesus fra Christian V og hans parforcejagt i 1680’erne.

Kongen anlagde i 1670-80 disse veje med et eneste formål: parforcejagt. De 8 snorlige veje, der stråler ud fra 'Stjernen', gør udsynet optimalt, således at en stor del af skoven kan overskues fra dette sted.

Jagten koncentreredes om én hjort, som blev udvalgt inden jagtens begyndelse. Kongen placerede sig så ved centrum = ‘Stjernen’ sammen med sine fornemme gæster, mens jægere med hunde anbragtes på strategiske steder rundt i skoven. Når den udvalgte hjort blev lokaliseret, indledtes jagten med jagthornets toner. Parforcejagt (af fransk 'med vold og magt') går ud på med hunde at jage hjorten til den segner af udmattelse. Hundene var dresseret til at fastholde hjorten ved at bide i dens ører, ben og hals.

Når hjorten således var 'stillet', blev der blæst et signal til kongen og hans følge, som så kom ridende for at dræbe hjorten med et kort jagtsværd, hirschfængeren.

Denne form for jagt ophørte i 1777, men strukturen og vejsystemet består stadig, og de gamle nummersten fungerer stadig som vejvisere: Etvej, Tovej, Trevej osv.

Skoven er netop blevet en del af Unescos Verdensarv - de gamle kongelige jagtskove i Nordsjælland er kommet på deres liste, og Store Dyrehave er en af dem!