Vidste du, at Sjælsø har været et kongeligt enemærke?

Sjælsø var oprindeligt et kongeligt enemærke.

Sjælsø var oprindeligt et kongeligt enemærke.

Vidste du, at Sjælsø oprindeligt var et kongeligt enemærke?

Sjælsø var oprindelig et kongeligt enemærke, hvor fiskeriet udelukkende blev varetaget af kongelige fiskemestre. Frederik ll forbød andre at fiske i den 3 kvadrat-km store sø, og skete det alligevel, blev vedkommende sat i fængsel.

Søen var ejet af staten hel frem til 1898, hvor den overtages af lokale fiskere. Senere købte Gentofte Kommune søen, der blev brugt som drikkevandsreservoir frem til 1998.

Sjælsø danner grænse mellem Allerød, Hørsholm og Rudersdal kommuner, som har indgået et samarbejde, hvor søens tilstand undersøges i 2009-2010. Undersøgelserne skal give den nødvendige baggrund til at opstille et restaureringsprogram, så søen i fremtiden atter kan fremtræde som en klarvandet og indbydende sø, med et alsidigt dyre- og planteliv.