NIRAS har fået ny tung 'medarbejder'

En kæmpe stor jordprøvetagnings-maskine har nu gjort NIRAS’ ‘familiesamling‘ komplet.

Den nye jordprøvetagnings-maskine har 3,5 ton hammerkraft. Foto: NIRAS

Den nye jordprøvetagnings-maskine har 3,5 ton hammerkraft. Foto: NIRAS

HAMMERKRAFT Det rådgivende ingeniørfirma NIRAS på Sortemosevej har fået en ny tung ‘medarbejder’ - en kæmpe prøvetagningsmaskine - med en hammerkraft på 3,5 ton. Det er en maskine, som kan undersøge jordforurening og er den største i ‘familien’.

50 meter ned i undergrunden
Maskinen gør Niras’ samling af prøvetagnings-maskiner - kaldet geoprober - komplet. Størrelserne går nu fra ‘small’, som kan komme ind i huse og tage prøver, op til den nye ‘x-large’ med en max højde på 4,75 m og med kraft nok til at komme 50 m ned i undergrunden.

Niras oplyser i en pressemeddelelse, at geoproben fungerer ved, at en kæmpe hammer trykker en sonde ned i jorden, som udtager jord-, vand- og luftprøver. På den måde kan man kortlægge forureninger både horisontalt og vertikalt. 

Dybden er vigtig for at afgøre omfanget af forureningen. For kommer man ikke ned under forureningen, kan man ikke vide, hvornår den stopper.

Projektleder Lars Prinds Hedegaard fortæller “Lige som skibe får maskinerne et pigenavn, som skal bringe held. Den nye geoprobe har endnu ikke fået sit eget navn, men vi skal snart have en dåb.” Blandt de andre geoprober har man både en 'Bore Rikke' og en 'Bertha'. 

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET