Regnefejl: Påsken falder forkert i år

Naturen siger den 24. marts, men kalenderen siger den 21. april.

Første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn falder påsken. Bare ikke lige i år. Manipuleret foto: AOB

Første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn falder påsken. Bare ikke lige i år. Manipuleret foto: AOB

REGNEFEJL Påsken falder i år den 21. april. “Men mange skarpe læsere har lagt mærke til, at den burde falde den 24. marts.” -Det skriver ‘Videnskab.dk’.  

Traditionen lyder, at påsken falder første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Sådan har det været siden reglen blev fastlagt ved kirkemødet i Nikæa i år 325.

Vores kalender passer ikke med månen
Det gør den bare ikke i år. I år står fuldmånen efter forårsjævndøgn på den 21. marts, og den følgende søndag er den 24. marts. Men hvis du tjekker din kalender, står der klart og tydeligt, at påskesøndag er den 21. april.

Claus Jørgen Clausen, der er ph.d. i arkæoastronomi siger: “Der er flere grunde til, at det går galt i år. Overordnet kan man sige, at vores kalender følger solen, og den passer ikke altid helt sammen med månens cyklus.

Da der blev indkaldt til kirkemødet i Nikæa i år 325 af den romerske kejser, Konstantin Den Store, blev det besluttet, hvornår påsken skulle falde. Men forsamlingen tog også en beslutning om, at forårsjævndøgnet altid falder den 21. marts. Forårsjævndøgnet er det tidspunkt, hvor Solen står lige over ækvator.”

Problemet er bare, at forårsjævndøgnet ikke altid falder samme dag. I år og de næste mange år er det for eksempel den 20. marts.

“Det giver problemer, når forårsfuldmånen i år kommer den 21. marts. Tidligere har det gjort det rigtig svært at vide, om der reelt set havde været fuldmåne efter forårsjævndøgnet, og så har man måske misset den rigtige fuldmåne og ventet på den næste,” slutter Claus Jørgen Clausen.

Forstod du det? -Eller blev du bare forvirret på et højere plan?

SYNES DU OM ARTIKLEN, SÅ TRYK PÅ HJERTET