Kontrol på vejene

I denne uge har politiet specielt øje på, at bilister ikke laver andet end at køre bil, når de kører bil.

Politiet har specielt i denne uge fokus på, at bilisterne ikke laver andet end at køre bil, når de kører bil - måske også i Blovstrød. Manipuleret foto: AOB

Politiet har specielt i denne uge fokus på, at bilisterne ikke laver andet end at køre bil, når de kører bil - måske også i Blovstrød. Manipuleret foto: AOB

KONTROL Landets politikredse sætter den kommende uge ind med ekstra kontrol på vejene, så bilisterne på de danske veje ikke laver andet end at køre bil, når de kører bil. Det skriver DR og uddyber:

Meget kan nemlig gå galt, hvis opmærksomheden ikke er på vejen, mens man kører, lyder det ifølge Ritzau fra politiassistent Christian Berthelsen fra Det Nationale Færdselscenter.

“Vi ser ofte, at de frontaluheld, vi har på landevejene, hvor et køretøj er trukket over i den modsatte vejbane, hænger sammen med uopmærksomhed. Når man er uopmærksom og laver noget andet, har man tendens til at trække til den ene side,” siger Christian Berthelsen til Ritzau.

Han understreger, at der er alt for mange bilister, der er uopmærksomme i trafikken, fordi de bruger deres mobiltelefon. Mens de kører, tager de billeder, skriver sms'er og taler i telefon. Nogle filmer endda.

Film i høj fart
I sidste uge kunne DR fortælle, hvordan en række bilister filmede sig selv og lagde videoerne på snapchat, mens de sad bag rattet, så alle og enhver kunne se dem. Også når de kørte meget stærkere, end hvad der er tilladt.

En tendens både Christian Berthelsen og Mogens Kjærgaard Møller fra Rådet for Sikker Trafik har kaldt vanvittigt.

“Jeg tager dybt afstand fra den slags, og jeg kan slet ikke forstå, at man gør sådan noget,” sagde Christian Berthelsen.

Store bøder
Ifølge Rådet for Sikker Trafik er uopmærksomhed skyld i hver tredje dødsulykke i trafikken. I 2017 betød det mindst 60 trafikdrab.

Samtidig svarer syv procent af de adspurgte i en rundspørge lavet af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, at de en gang i mellem, ofte eller meget ofte skriver sms’er, mails og Facebook-opdateringer, mens de kører bil.

Hvis man bliver taget med en mobiltelefon i hånden, mens man sidder bag rattet, udløser det en bøde på 1500 kroner. Og regeringen ventes ifølge Ritzau til efteråret at fremsætte et lovforslag, der kan give folk et klip i kørekortet, hvis de bruger deres mobiltelefon, imens de kører.