Årstiden for hybenmarmelade

Langs mange af de danske kyster finder man de vilde hybenroser, og nu er det tiden til at plukke de fine hybenfrugter og fabrikere egen hybenmarmelade.

Langs mange af vore kyster vokser hybenrosen, og i øjeblikket er der masse af flotte modne hybenfrugter på buskene. Det giver mulighed for at producere sin egen lækre hybenmarmelade. Foto: AOB

Langs mange af vore kyster vokser hybenrosen, og i øjeblikket er der masse af flotte modne hybenfrugter på buskene. Det giver mulighed for at producere sin egen lækre hybenmarmelade. Foto: AOB

HYBENMARMELADE  Vi er rigtig mange, som godt kan lide tanken om, at man finder frugter og bær i naturen - selv plukker dem og forvandler dem til bl.a. en lækker marmelade. AOB har tidligere skrevet om hyldeblomster i naturen, som man kan lave hyldeblomstsaft af (LÆS HER). Så snart hyldebærrene er modne, skal vi også have plukket dem og produceret lækker hyldebærsaft. Men lige nu er det altså sæson for hyben.

De fleste kender måske hyben fra deres barndom, hvor man kun brugte det inden i frugten som kløpulver og drillede de andre børn med det. Hyben er en orange/rød frugt, som vokser på forskellige rosenbuske. De vokser vildt rigtig mange steder i Danmark. Frugterne består af blødt frugtkød, der omgiver hårde, hvide frø. Kødet indeholder store mængder af C-vitaminer, A-vitaminer og kalcium. Hyben bruges ofte til syltning og til fremstilling af gele, saft, suppe og te. Hybenpulver er også blevet meget populært herhjemme, som naturmedicin og siges at kunne afhjælpe milde gigtsmerter. 

Hvis man for tiden holder ferie i Danmark, vil man konstatere, at langs mange af vore kyster vokser hybenrosen. Der er i øjeblikket masse af flotte modne hyben på buskene. Pluk en god pose og smut så hjem for at lave en lækker hybenmarmelade - eventuelt tilsat med æble. Det er forholdsvis nemt at lave, men rensningen af de fine hyben er dog noget der kræver lidt tålmodighed.

Hybenmarmeladen er forholdsvis nemt at lave, men rensningen af de fine hyben er noget der kræver lidt tålmodighed. Foto: AOB

Hybenmarmeladen er forholdsvis nemt at lave, men rensningen af de fine hyben er noget der kræver lidt tålmodighed. Foto: AOB

Start med at skære stilken og blomsten af. Del derefter frugten. Foto: AOB

Start med at skære stilken og blomsten af. Del derefter frugten. Foto: AOB

Fjern alle de hårde, hvide kerner, og de halve hyben skylles godt i koldt vand. Foto: AOB

Fjern alle de hårde, hvide kerner, og de halve hyben skylles godt i koldt vand. Foto: AOB

Hyben, vand og limesaft kommes i en gryde og koges til frugten er kogt mør. Blend marmeladen med en stavblender, så de groveste hybenstykker findeles og marmeladen bliver cremet. Foto: AOB

Hyben, vand og limesaft kommes i en gryde og koges til frugten er kogt mør. Blend marmeladen med en stavblender, så de groveste hybenstykker findeles og marmeladen bliver cremet. Foto: AOB

FullSizeRender.jpg

Til sidst sættes de fyldte glas til køling - og du har nu den skønneste hybenmarmelade. Foto: AOB

Opskriften:
Her er så opskriften på en portion ren hybenmarmelade, kun smagt til med vanille og limesaft, som lige så godt kunne have været citron- eller appelsinsaft - hvis man er mere til det:
2 glas á ca. 2 dl.
150 g hyben – renset vægt
1½ dl vand
saften af 1 lime
½ tsk. vanillepulver
100 g sukker

Start med at fjerne blomst og stilk på de friske hyben. Herefter halveres de. De små, hvide kerner fjernes, og de halve hyben skylles godt med koldt vand.

Hyben, vand og limesaft kommes i en gryde og koges under låg i ca. 25 minutter, til frugten er kogt mør. Blend marmeladen med en stavblender, så de groveste hybenstykker findeles og marmeladen bliver cremet. Tilsæt vanillepulver og sukker og lad marmeladen koge i ca. 5 minutter, eller til konsistensen tykner let. Husk at marmeladen bliver tykkere, når den bliver kold. Hæld den færdige marmelade på skoldede og evt. atamon- eller alkoholskyllede syltetøjsglas og sæt låg på.

Uønsket plante
Men vidste du, at hybenrosen er sat på listen over absolut uønskede planter - de såkaldte invasive planter - i det danske landskab. Fra Naturstyrelsens projektleder, Karsten Frisk, lyder det om hybenrosen: “Den ser jo både flot og uskyldig ud, men hvis vi ikke gør noget for at styre den, vil den dominere og ødelægge værdifuldt planteliv.”

“Det er helt essentielt at huske på, at hybenrosen er en tilført planteart, som stammer fra Japan og Kina. Den er altså ikke hjemmehørende i dansk natur, og den kvæler alle andre former for plantevækst. Derfor vil vi forsøge at bekæmpe den intensivt, ligesom vi har gjort med for eksempel bjørnekloen, som også er en invasiv planteart,” siger Karsten Frisk til TV2.dk.

Ifølge Karsten Frisk er en massiv indsats mod hybenrosen nødvendig, fordi den breder sig så hurtigt. Et forsøg i Thy har blandt andet vist, at et blot fem diameter bredt område med hybenroser kan vokse sig større med op til en hel meter om året.