Svømmeundervisning igen?

Nu tages skolernes svømmeundervisning op igen.

Skal svømmeundervisningen tilbage på skoleskemaet? Arkivfoto: AOB

Skal svømmeundervisningen tilbage på skoleskemaet? Arkivfoto: AOB

SVØMNING  Svømmeundervisning skal tilbage på skoleskemaet på alle kommunens folkeskoler. Det mener Blovstrød Listen, Enhedslisten og Konservative, der alle før sommerferien tog sagen op på Børne- og Skoleudvalgets dagsorden. Udvalget valgte herefter at sende sagen videre til budgetforhandlingerne.

Slut med svømmeundervisning
I 2016 var det ellers slut med svømmeundervisning for eleverne på Lynge Skole og Skovvangskolen, da et flertal i byrådet bestående af Konservative, Venstre, Blovstrødlisten, Dansk Folkeparti og Lea Herdal valgte at spare 240.000 kroner væk om året til svømmebussen.

Men ifølge Lars Bacher var besparelsen dengang en fejl. "Nogle gange træffer man beslutninger, som man skulle have gjort anderledes," siger han.

Penge fra snerydning
Allerede i maj tog han sagen op i Børne- og Skoleudvalget med et forslag om, at der afsættes penge til at svømmeundervisning kan genindføres allerede i år på alle skoler. Også dette skal diskuteres ved budgetforhandlingerne. Det vil koste 100.000 kroner i 2018, der kan findes i snerydningspuljen, mener Lars Bacher.

"Skolerne har ret til at prioritere selv inden for det rammebeløb, de får, og vi er ikke ude på at 'overrule' nogen, men vi ønsker en principiel diskussion af mulighederne for ungerne. Alle kan huske svømmeundervisningen fra de selv gik i skole, og man kan sige, at børnene har ret til svømmeundervisning," siger Lars Bacher.

Han bliver bakket op af Erling Petersen fra Blovstrød Listen: "I mine øjne er det helt forkert ikke at have svømmeundervisning, da jeg ikke selv kan svømme. Det har irriteret mig i alle mine 70 år. Lynge har en ekstraudgift, fordi de ligger, som de ligger. Hvis skolen ikke kan finde de penge, så må man jo hjælpe dem på vej.

Diskussion om skolerne
For Enhedslistens Rasmus Keis Neerbek handler det grundlæggende om problemet med, at skolerne er presset økonomisk.

"Alle skolerne er presset på økonomien, og det er det, der er det grundlæggende problem: At man bliver nødt til at træffe nogle valg, som et eller andet sted går ud over noget som svømmeundervisning. Man har fjernet tilskuddet til svømmeundervisning, men der er skoler, der synes, at det er vigtigt, så de vælger at prioritere det frem for noget andet. Svømning burde være en fuldstændig naturlig del af det at gå i skole, men når man ligger lidt væk og ikke klods op ad en svømmehal, så har man større udgifter til transport. Jeg ser det mere som et led i en generel diskussion om, hvad det er for en økonomiske udfordring, som skolerne står i," siger Rasmus Keis Neerbek.

Vigtigere ting end svømning
På Lynge Skole er skoleleder Thomas Kirkegaard ærgerlig over, at man har været tvunget til at droppe svømning for eleverne. "Jeg ved, hvor glade eleverne er for svømning, men politikerne har truffet en beslutning om at spare. Hvis de vælger at indføre svømning igen ved at give os en pose penge, så tager jeg selvfølgelig imod den. Men der er mange ting, jeg synes, der er vigtigere. Hvis politikerne skal prioritere, så vil jeg hellere bruge pengene på IT eller på lærebøger. Økonomien er meget presset, og vi har mærket besparelser gennem mange år. Men det er politikerne, der skal prioritere."