Århundredes længste måneformørkelse

I morgen, fredag den 27. juli, kan du opleve en fantastisk måneformørkelse. 

Årets totale måneformørkelse er helt særlig. Det vil nemlig være den længste, vi har haft i det 21. århundrede. Den totale formørkelse vil vare 1 time og 43 minutter.

FORMØRKELSE  Det er ikke blot i Blovstrød, at vi i morgen fredag aften kan opleve en helt fantastisk måneformørkelse - det er i store dele af Europa, at man kan opleve det fascinerende astronomiske syn, som også kaldes 'blodmåne'. Det bliver den længste måneformørkelse i det 21. århundrede, og så får den et smukt, rødt skær.

Alt tyder på, at det bliver klart vejr på fredag aften her i Blovstrød, så oplevelsen bliver forhåbentlig optimal.

Om måneformørkelsen
Årets totale måneformørkelse er helt særlig. Det vil nemlig være den længste, vi har haft i det 21. århundrede. Den totale formørkelse vil vare 1 time og 43 minutter.

I Danmark går vi glip af den første del af formørkelsen, da månen først står op i Danmark, minutter inden den er helt formørket og altså blodrød.

Fra Danmark ser man mest af måneformørkelsen fra Bornholm, hvor månen står op kort efter kl. 21, mens man ser mindst fra Vestjylland, hvor månen først står op efter kl. 21.30 - vi kan dog se mere end en time af blodmånen overalt i landet. 

Totaliteten begynder kl. 21.30, og formørkelsen topper kl. 22.21, hvor månen befinder sig midt i Jordens kerneskygge, men helt indtil kl. 23.13 vil vi kunne se den blodrøde måne.

Herefter slutter den totale formørkelse, og den partielle (delvise) tager over. Her vil vi kunne se, hvordan den fuldt oplyste måne langsomt dukker frem igen.

Kl. 00.19 vil den partielle formørkelse slutte, og kl. 01.28 vil den såkaldte penumbrale formørkelse, hvor Jorden kun skygger for en del af Solen, og det er svært at se, at månen overhovedet er formørket, også være ovre.

Gode råd til at se formørkelsen
Man behøver ikke noget særligt udstyr for at se måneformørkelser. Det er altid flot at kigge på månen gennem en kikkert eller et teleskop, men selve formørkelsen kan man opleve helt uden udstyr.

Der er dog et par andre ting, som du kan være opmærksom på.

  • Tjek vejrudsigten! Hvis det er overskyet, kan vi desværre ikke se formørkelsen.
  • Tag godt med tøj med. Selvom det er sommer, kan det godt være koldt at sidde stille længe.
  • Tag noget med at sidde eller ligge på.
  • Hav frit udsyn til den sydøstlige og sydlige horisont. Månen vil stå meget lavt under formørkelsen.

Send et foto til AOB
Hvis du får taget et godt foto af blodmånen, så send det til AOB, hvor vi vil bringe alle månebillederne vi modtager her på vores hjemmeside.