Allerød er Danmarks bedste til nabohjælp

Mere end en fjerdedel af alle husstande i kommunen er tilmeldt Nabohjælp-ordningen. Lokale ildsjæle har en stor del af æren, mener politiet.

NABOhjælp**.jpeg

NABOHJÆLP  Allerød har den danske rekord i nabohjælp: I Allerød Kommune er mere end en fjerdedel af alle husstande i dag tilmeldt Nabohjælp-ordningen. Det oplyser 'Det Kriminalpræventive Råd' og TrygFonden, der står bag Nabohjælp, i en pressemeddelelse.

2763 husstande i Allerød har tilmeldt sig ordningen, og det svarer til 27% af alle husstande i kommunen. Dermed indtager Allerød førstepladsen på listen over kommuner med den højeste andel af officielle nabohjælpere i Danmark – og det endda med pæn afstand til andenpladsen, som besættes af Furesø kommune med en andel på 20%.

Borgerne har en stor del af æren
Af pressemeddelelsen fremgår det, at Nordsjælland er stærkt repræsenteret i toppen af listen, og en del af forklaringen er, at nordsjællænderne generelt har været plaget af indbrud, og at politiet har fokus på forebyggelse. 

Men borgerne selv har også en stor del af æren, fremhæver politiinspektør i Nordsjællands Politi, Helge Tang Holbek:

"Det er en kombination af et godt samarbejde kommunen og politiet imellem - og så nogle lokale ildsjæle, som har sørget for at sætte en masse nabohjælps-aktiviteter i gang - eksempelvis tryghedsvandringer og mere eller mindre organiseret hundeluftning, så man kommer godt rundt i sit kvarter."

"Vi har fra politiets side holdt en del borgermøder i kommunen - både store og små, og vi har været godt omkring," siger Helge Tang Holbek.

Gitte kom hjem mens tyvene var i gang
En af de ildsjæle, som er med til at udbrede Nabohjælp, er Blovstrød-borgeren Gitte Damgård, der som nytilflytter og højgravid kom hjem til sit hus, mens et indbrud var i gang. Det var en oplevelse, som satte sig i hende. Da Gitte Damgårds lokalområde senere blev ramt af en indbrudsbølge, fik hun nok: "Jeg blev simpelthen vred over, at vi ikke havde ejerskab over vores eget område og ikke kunne have det i fred. Jeg ville gerne vise, at her er det os, der bestemmer."

"Jeg blev simpelthen vred over, at vi ikke havde ejerskab over vores eget område og ikke kunne have det i fred," siger Gitte Damgård fra Blovstrød, hvis lokalområde blev ramt af en indbrudsbølge. Foto: AOB

"Jeg blev simpelthen vred over, at vi ikke havde ejerskab over vores eget område og ikke kunne have det i fred," siger Gitte Damgård fra Blovstrød, hvis lokalområde blev ramt af en indbrudsbølge. Foto: AOB

Oprettede Facebook-grupper
Gitte Damgård oprettede Facebook-grupperne 'Sikker i Blovstrød' og 'Sikker i Allerød Kommune', hvor hun opfordrer folk til at tilmelde sig Nabohjælp, og hvor borgerne kan advare hinanden, når de ser noget mistænkeligt eller har haft indbrud. De to grupper har i dag henholdsvis 511 og 1526 medlemmer. Samtidig planlagde Gitte Damgård ruten og fandt deltagere til den første tryghedsvandring i Allerød.

Indslag i 'Go' morgen Danmark'
Gitte Damgård oplyser, at Allerød - og især Blovstrød - var hårdt ramt af indbrud i 2015 og 2016. I 2016 var der 30,6 indbrud pr. 1000 beboelser, mens der var 24,8 pr. 1000 beboelser i 2017. I første kvartal af 2018 har der været 46 indbrud i alt, svarende til 4,5 pr. 1000 beboelser, og det er klart en forbedring i forhold til de to foregående år, påpeger Gitte Damgård. Hun tilføjer, at der den 12. juni i 'Go' morgen Danmark' kommer et indslag om emnet, der optages live i Blovstrød.