Hvornår kommer køerne på græs?

Om ca. 14 dage bliver Dexter-kvæget lukket ud på engen her i Blovstrød.

Man må gerne gå ind til køerne, og de må gerne klappes. De må også gerne fodres - men kun med gulerødder, æbler og rugbrød. Arkivfoto: AOB

Man må gerne gå ind til køerne, og de må gerne klappes. De må også gerne fodres - men kun med gulerødder, æbler og rugbrød. Arkivfoto: AOB

Koklapper  Der er flere som har spurgt AOB, hvornår mon køerne kommer på græs på Blovstrød Enge, for nu er det jo næsten blevet sommer. 

Vi har nu talt med bondemanden Niels Bodilsen fra Lynge, som fortæller, at det bliver om ca. 14 dage - omkring den 15. maj. Den helt præcise dato vides endnu ikke, men når vi nærmer os tidspunktet vil vi oplyse om dette. Endvidere ved han endnu heller ikke hvor mange Dexter-køer der kommer til Blovstrøds indelukke, men det vil han også senere oplyse om.

Men vi har nogle fakta om Dexter-kvæget:
Dexter kvæget stammer oprindeligt fra det keltiske Irland. Det er en af de ældste kvægracer i verden og en af de mindste.

Et gammelt sagn siger, at Kerry-kvæget græssede langs sydvest Irlands kystlinie. Her parrede de sig med søløver og heraf kom de første Dexter køer. Dexterens tidlige historie er en blanding af fakta og sagn.

Man ved, at de stammer fra Irland nærmere betegnet 'Emerald land of Leprechauns'. Dexter kvæget stammer fra den såkaldte Keltiske kvægrace, som fandtes på Irland og kan spores tilbage til Stenalderen. 

Dengang var det den sorte farve som dominerede, men allerede i 1830 finder man den Dun-farvede variant på et maleri, og beskrevet som en Dexter/Kerry ko.