Fældet af tandlæge: '13-årig' fængslet for indbrudsbølge

Han hævdede kun at være 13 år gammel. Alligevel sidder han nu varetægtsfængslet.

Nordsjællands Politi anholdte forleden en unge asylansøger fra Marokko på fersk gerning i en villa i Allerød. Han hævdede, at han kun var 13 år, men en tandlæge kunne konstatere, at han efter al sandsynlighed snarere var 16-17 år. Arkivfoto: AOB

Nordsjællands Politi anholdte forleden en unge asylansøger fra Marokko på fersk gerning i en villa i Allerød. Han hævdede, at han kun var 13 år, men en tandlæge kunne konstatere, at han efter al sandsynlighed snarere var 16-17 år. Arkivfoto: AOB

SIGTELSE Nordsjællands Politi har sigtet en dreng for at have begået omkring et halvt hundrede indbrud i villaer rundt omkring i Nordsjælland..

Teenage-drengen O nægter sig skyldig, og normalt ville den kriminelle lavalder på 15 år normalt forhindre, at han overhovedet kunne blive fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet. Det skriver BT og uddyber sagen:

Da Nordsjællands Politi forleden anholdt den unge asylansøger fra Marokko på fersk gerning i en villa i Allerød, besluttede ordensmagten at gå utraditionelle veje.

Tidligere havde O med held udnyttet en finte, som andre unge asylansøgere fra ikke mindst Nordafrika også har brugt for at undgå frihedsberøvelse, hvis de er blevet anholdt.

Lyver om alder
“Det er meget almindeligt, at de lyver sig til at være under 15 år, selv om de i nogle tilfælde både har skæg og begyndende skaldethed " siger anklager Michael Qvist fra Nordsjællands Politi til BT.

Når politiet ikke med sikkerhed kan fastlægge drengenes identitet og fødselsdato, har det været umuligt at få dem varetægtsfængslet og i sidste ende dømt, med mindre man har kunnet lave en retsmedicinsk aldersbestemmelse af dem, der kan fastslå deres alder til at være mindst 15 år.

Det gør man især ved at røntgenfotografere deres visdomstænders udvikling og se på en håndrodsknogle under lillefingeren, hvis vækst meget præcist kan sige noget om ejermandens alder.

Nordsjællands Politi anholdt allerede O i oktober, men da man efter nogle få timers afhøring var nødt til at løslade ham, mens man ventede på en aldersbestemmelses-undersøgelse, flygtede han til Sverige.

"Det er ikke ualmindeligt, at disse personer er meget flygtige, så de med korte mellemrum veksler mellem at opholde sig eksempelvis i Sverige og Danmark", tilføjer anklageren.

Tidligere i sidste uge fandt dansk politi dog frem til O´s opholdssted i Sverige, og her bad man de svenske myndigheder om lov til at afhøre ham og sigte ham for isæt snesevis af villaindbrud. Det nægtede de svenske myndigheder dog med den begrundelse, at den unge asylansøger var under 18 år.

Derfor øjnede Nordsjællands politi morgenluft, da O forrige onsdag kl. 13:45 blev anholdt på fersk gerning. Den unge tyv blev sammen med en 13-årig medgernings-mand anholdt i en villa, der var sat til salg, og hvor de havde taget ulovligt ophold. Politiet fandt dem i villaen efter at have sporet dem via en iPhone, de netop havde stjålet i nabolaget.

Men for at holde fast på ham gik man helt utraditionelt i retten i Hillerød og fik dommeren til at afsige en kendelse om , at en tandlæge kunne røntgenfotografere hans tænder med henblik på en foreløbig aldersbestemmelse.

Og da tandlægen konkluderede , at O efter al sandsynlighed  snarere var 16-17 år end 13 år, blev den slanke marokkanske  dreng torsdag eftermiddag fremstillet i et egentligt grundlovsforhør ved retten i Lyngby.

54 kriminelle forhold
Her sigtede anklageren ham for foreløbig 54 kriminelle forhold. Hovedsagelig indbrud i parcelhuse, men også ulovlig indtrængen, tricktyverier og butikstyverier.

Drengen blev fængslet i surrogat for fire uger, så politiet blandt andet får tid til at få foretaget en grundig aldersbestemmelses-undersøgelse af ham, ligesom de foreløbig 50 indbrud i blandt andet Allerød, Holte, Hørsholm og Birkerød skal efterforskes til bunds.