Båltalen ved Blovstrødbanens Sankt Hans-arrangement

Traditionen tro holdt borgmester Jørgen Johansen også båltalen i år ved Blovstrødbanen

  Borgmester Jørgen Johansen holdt båltalen ved Blovstrødbanens Sankt-Hans-fest.

Borgmester Jørgen Johansen holdt båltalen ved Blovstrødbanens Sankt-Hans-fest.

BÅLTALE  Vi bringer her borgmester Jørgen Johansens båltale:

Kære alle
- Der er ikke noget som en festlig tradition.
- Der er ikke noget som en dansk sommeraften.
- Der er ikke noget som et flot bål.
Der er med andre ord ikke noget, som en god gammeldags Skt. Hans aften! Og det er jo netop derfor, vi er her – lige nu!

 Det er Sankt Hans - og bålet indfanger det hele: Glæden, kraften, lyset og håbet. Og særligt håbet kan vi finde på vores gader lige nu med glade studenter. De fejrer både en afslutning og går samtidig håbefulde fremtiden i møde.

Og håb er noget, vi alle har brug for. Særligt når vi støder på hårde tider, og hvor mørket tager over.

Valborgsaften, som senere blev til Sankt Hans i Danmark, var jo en aften, hvor overgangen mellem vinter og sommer blev fejret. Det var samtidig en aften, hvor mørkets kræfter var særligt aktive. Derfor tændte man – også i Danmark – bål og vågede for at sikre, at man ikke blev overlistet af det onde.

Nu er det ikke fordi, jeg er specielt overtroisk, men essensen af at stå sammen og tro på, at vi kan gøre noget sammen, er en styrke.

Vi bor i en kommune, hvor der er rigtig mange mennesker, der har kræfter og overskud til at hjælpe andre. Vi hjælper hinanden med stort og småt – som naboer, som venner, som kolleger og som medborgere.

Jeg tror, at hvis der er noget, som kendetegner vores kommune – ja så er det vores stærke lokale fællesskaber, som tusindvis af borgere har glæde af.

Det er fællesskaber, der får det bedste frem i os, og som sørger for, at vi får det bedste frem i hinanden. Det er fællesskaber, hvor der er plads til forskellighed – og hvor vi kan lære af hinanden.

Det er fællesskaber, hvor vi hver især har noget at tilbyde, og hvor vores styrke er det overskud, som vi formår at videregive.

Lad os glædes over, at mange her i kommunen vil tage initiativ. For uden det initiativ og engagement ville Allerød ikke have alle de gode og aktive fællesskaber. Lad bålet, som vi tænder i aften hylde vores ildsjæle. Dem har jeg gennem årene mødt mange af her i Allerød.

Apropos fællesskaber vil jeg her i aften gerne slå et slag for 'Mit Allerød'. Mit Allerød er, helt i tidens ånd, et socialt medie fællesskab på Facebook. Og jeg vil opfordre jer alle til at gå ind og synes godt om siden.

For her kan I følge med i, hvad der sker i vores kommune - hvordan vi kan mødes mere og komme hinanden ved.

Sankt Hans betyder også traditioner og historie. For den fortæller noget om vores hedenske og kristne traditioner, og om hvordan vi i flere århundreder har sendt hekse til Bloksbjerg.

Hvordan den tradition i Danmark hen af vejen kom til at inkludere at sende heksen på bålet til Bloksbjerg, står faktisk noget uklart. Ikke desto mindre har bjerget i den lokale folketradition gennem århundreder været forbundet med trolde, hekse og ja, djævelen selv.

Måske fordi bjerget som det højeste i Harzen-området i midten af Tyskland ofte er omkranset af skyer eller tåge. Det skaber jo en hvis mystik og grobund for at fantasi om, hvad der egentlig sker på den anden side af tågen?

Vores egen H.C. Andersen har naturligvis også været her i 1831, så lad mig slutte af med eventyrdigterens natlige syn fra Bloksbjerg:

”Jeg saae en Hær af forvoxne Spøgelser og menneskelige Skikkelser svinge sig i lystig Ringdands paa Bjerget, idet de strakte deres Kosteskafter og Træsabler ud over Bjergene”

I skal selvfølgelig selv ligge en betydning i det citat. Men for mig siger det, at vi nogle gange kan betragte andres fællesskaber udefra, og det kan virke skræmmende, mærkeligt og måske også forarge os.

Derfor kunne man forstå citatet således, at det er et fællesskab, hvor der er plads til forskellighed. Uanset hvilken forståelse af citatet I vælger, er det i hvert fald sådan, at i Allerød finder du rummelighed og plads til alle mulige slags fællesskaber.  

I dag synes jeg, at vi skal sende heksen til Bloksbjerg med ønsker om en god og fælles udvikling for dit og Mit Allerød.  

Jeg håber I alle får en dejlig sommer, og ønsker jer alle en god Sankt Hans!

Tak for ordet.