Ved højmessen i dag blev en ny, smuk alterdug taget i brug

For mere end to år siden gik Blovstrød-borgeren, Böggý Busse, i gang med at fremstille en alterdug til Blovstrød Kirke. I dag blev den smukke dug taget i brug. 

Ved højmessen i Blovstrød Kirke i dag blev den nye smukke alterdug taget i brug. Foto: AOB

Ved højmessen i Blovstrød Kirke i dag blev den nye smukke alterdug taget i brug. Foto: AOB

ALTERDUG  Et fantastisk stykke håndarbejde, udført i den vanskelige hardangersyning, er nu bragt til ende, og det har resulteret i en smuk alterdug, som i dag blev taget i brug ved højmessen i Blovstrød Kirke.

For mere end to år siden fik Böggý Busse en idé, da hun så en alterdug, som en islandsk veninde havde fremstillet til en kirke på Island. Böggý Busse fik mod på at fremstille en lignende dug til Blovstrød Kirke og henvendte sig til det daværende menighedsråd, som var begejstrede for ideen, og i dag kom den smukke dug så på plads på alterbordet.

Böggý Busse (tv) gav udtryk for, at hun havde ikke selv troet, at det ville tage så lang tid at udføre alterdugen. Foto: AOB

Böggý Busse (tv) gav udtryk for, at hun havde ikke selv troet, at det ville tage så lang tid at udføre alterdugen. Foto: AOB

Efter højmessen kunne menigheden nærmere betragte den smukke dug, og efterfølgende var der en lille sammenkomst i våbenhuset. Her holdt Lone Nygaard en tale, hvor hun bl.a. sagde:

"Jeg har indtil for et par år siden været en del involveret i Blovstrød Kirke og sognegård. På et tidspunkt blev jeg opfordret til at være med til at skifte alterdug sammen med Elli Falk, der i årtier har sørget for, at de mange alterduge kirken er i besiddelse af, blev skiftet svarende til kirkeårets farver.

Disse liturgiske farver er der vist ikke så mange der kender, jeg gjorde slet ikke dengang, men blev taget i kyndig og lærerig skole af Elli Falk, der i øvrigt også selv har broderet mange af de smukke borte til alterdugen, kirken har.

At passe alt dette fine broderi med vask og rul er et stort og krævende arbejde, som Elli helt uselvisk har taget sig af. Det er der måske ikke så mange, der ved! Men tak til Elli fordi du indviede mig i alle bortenes historie. De er i øvrigt dateret og signeret.

Hardanger-alterdugen
For godt 2 år siden stod jeg i køkkenet i sognegården, og en for mig på det tidspunkt ukendt kvinde dukkede op og spurgte beskedent, om man i kirken var interesseret i, at hun broderede en Hardanger-alterdug. Böggý var det. Der blev fremvist de fineste billeder af broderi fra Island og det lød så tiltalende – men også dyrt – tænkte jeg. Men det daværende menighedsråd godkendte tanken, især da Böggi kun ville have betaling for materialerne! -Tænk engang.

I de forgangne år har Elli og jeg fulgt udviklingen tæt. Først med en masse opmålinger, siden med det fremskredne broderi og flere mål om og om igen. Alterbordet er nemlig langt fra lige, så det krævede en masse prøver for endelig at finde ud af hvordan især hjørnerne kunne komme til at passe med mønsteret.

For nylig var jeg med til den sidste prøve, og da var alt færdigt og de fineste huller klippet med en særlig brodérsaks. Og hvilket skue.

I dag er så dagen, hvor Blovstrød Kirke får sin imponerende alterdug. – Jeg har det sådan med alterduge, som jeg faktisk har set en del af gennem årene, at de giver mig assosiationer til Portvin! Kigger altid en extra gang om der har været spildt lidt det pågældende sted. Heldigvis kommer der her i kirken en glasplade over det nye smukke broderi, en plade der vel også kan anvendes til de lidt ældre alterduge.

Så stort tillykke til Blovstrød Kirke og til dig Böggý, TUSIND TAK for det kæmpearbejde og utallige timer, du har lagt i, at kirken nu har fået så imponerende en gave, der vil være til stor glæde og beundring for alle kirkegængere fremover."

Det krævende håndarbejde har Böggy Busse udført ved hjælp af et stort forstørrelsesglas og en kraftig lampe.   Den sidste del af arbejdet, hvor man klipper hullerne ud i det, man allerede har syet, kræver en sikker hånd. Foto: AOB

Det krævende håndarbejde har Böggy Busse udført ved hjælp af et stort forstørrelsesglas og en kraftig lampe. Den sidste del af arbejdet, hvor man klipper hullerne ud i det, man allerede har syet, kræver en sikker hånd. Foto: AOB