Nordsjællandske hjem hårdt plaget af indbrud

Mens antallet af indbrud er faldet markant på landsplan, går det i flere kommuner stik modsat - bl.a. i Allerød Kommune.

I en række nordsjællandske kommuner, her i blandt Allerød, er der over 20 procent flere indbrud i private hjem end for otte år siden.

I en række nordsjællandske kommuner, her i blandt Allerød, er der over 20 procent flere indbrud i private hjem end for otte år siden.

INDBRUDS-STATISTIK  For en lille måneds tid siden skrev vi, at indbrudsantallet var faldet markant i Allerød, og nu lyder lige det modsatte, at der nu er sket en stigning på over 20% i bl.a. vor kommune. Det skal dog bemærkes, at det er over en periode på de sidste otte år.

Fra dr.dk lyder det nu: Siden 2009 er der blevet længere i mellem indbruddene i private danske hjem - hele 40 procent er antallet af indbrud i private hjem faldet, viser tal fra Danmarks Statistik. Men i 14 kommuner er det dog gået i den modsatte retning med flere indbrud.

DR oplyser videre: Det gælder især en række nordsjællandske kommuner, heriblandt Furesø, Allerød og Hørsholm Kommune, hvor der alle steder er over 20 procent flere indbrud i private hjem end for otte år siden.

"De mange indbrud i Nordsjælland skyldes, at det er et velhavende område, hvor tyvene har stor sandsynlighed for fangst," siger politiinspektør hos Nordsjællands Politi, Lau Thygesen.

"Tyvene går efter, hvor der er flest værdier, og det siger jo også noget om, at de er professionelle og organiserede."

Typisk går indbrudstyvene målrettet efter tyvekoster, der let kan omsættes, som guld og kontanter. Og så kommer de typisk udenlands fra, hvilket gør opklaringsarbejdet sværere.

"Når vi ikke har noget billede af tidligere kriminalitet, DNA eller fingeraftryk, bliver det vanskeligt for os at identificere dem. Selvom vi finder spor på gerningsstedet, har vi ikke noget at holde dem op i mod," siger Lau Thygesen.

NY-tekstboks.jpeg

DNA-mærkning skræmmer tyvene væk
En usynlig lak, der indeholder en unik kode, får indbrudstyvene til at vælge andre huse.

DNA-mærkning er et relativt nyt middel til bekæmpelse af indbrud, som vinder frem. Indtil nu har knap 100.000 danskere købt og registreret en lille pakke med DNA-væske, som podes på værdifuldt indbo og efterlader et usynligt spor.

Databasen sætter politiet i stand til hurtigt at finde frem til, hvem der er ejere af stjålne genstande.

Sammen med væsken leveres der skilte, som fortæller at værdierne i boligen er DNA-sikrede, og det skræmmer tyveknægtene væk. DNA kan altid spores og vil altid kunne knyttes til et gerningssted.

"DNA-mærkningen letter politiets arbejde i forbindelse med indbrud," fortæller vicepolitiinspektør Henrik Framvig fra Nationalt Forebyggelses Center under Rigspolitiet.

"Det gør det meget nemmere for os at identificere genstandene, og få dem bragt hurtigt tilbage til ejermanden, når vi kommer i besiddelse af dem," siger han.

Morten Risager Petersen, fra Nordsjællands Politi, viser, hvordan den usynlige DNA-væske kan duppes på værdifulde ting, og så er de mærket for altid. Væsken indeholder en unik DNA-kode (mikroprikker blandet sammen med UV-væske), der knyttes til dig - og kun dig. Den er kun synlig, når mærkningen bliver udsat for UV-lys. Foto: AOB

Morten Risager Petersen, fra Nordsjællands Politi, viser, hvordan den usynlige DNA-væske kan duppes på værdifulde ting, og så er de mærket for altid. Væsken indeholder en unik DNA-kode (mikroprikker blandet sammen med UV-væske), der knyttes til dig - og kun dig. Den er kun synlig, når mærkningen bliver udsat for UV-lys. Foto: AOB