Kyndelmisse-pastagudstjeneste i Blovstrød Kirke

Blovstrød Kirke markerer kyndelmisse-dagen med en særlig familie-lysgudstjeneste den 27. januar

Alle børn får et lys at bære ud i mørket og op i kirken, som i dagens anledning kun vil være oplyst af levende lys. Foto: AOB

Alle børn får et lys at bære ud i mørket og op i kirken, som i dagens anledning kun vil være oplyst af levende lys. Foto: AOB

KYNDELMISSE  Sognepræst Kristine K. Ravn fortæller:
Selv om kyndelmisse i over 200 år ikke har haft status som helligdag, vil vi i Blovstrød markere dagen med en særlig familie-lysgudstjeneste fredag, den 27. januar, kl. 17:00.

Vi begynder i sognegården med at høre et eventyr og synge og spise sammen. Der vil ikke være pasta som normalt til pastagudstjeneste, men i stedet suppe, som giver varme i den kolde tid.

Efter at vi har spist sammen i sognegården får alle børn et lys at bære ud i mørket og op i kirken, som i dagens anledning kun vil være oplyst af levende lys. I kirken skal vi høre om den oldgamle kyndelmisse-tradition. 

Alle er velkomne – børn såvel som voksne, og tilmelding senest to dage før via kirkens hjemmeside eller SMS til Gunhild Fjord: 30 30 35 43

Lidt om den historiske baggrund
Historisk set er kyndelmisse blevet markeret som dagen, hvor halvdelen af vinterhalvåret mellem den 1. november og den 1. maj er gået. Men kirkeligt set er det dagen for Marias renselse, hvor hun tog den 40 dage gamle Jesus med i det jødiske tempel. Ifølge Bibelen ser den gamle mand Simeon ham her og kalder ham ”et lys til åbenbaring for hedninge”.

Mange traditioner og varsler er knyttet til kyndelmisse. Frugttræer piskes med ris og rituelle pløjninger skulle sikre en god høst. Flæsk skulle spises for at forhindre hunger, og vejret på dagen varslede forårets komme: hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden, så vil foråret snart være på vej. Og Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø. En tommelfingerregel siger, at bonden skulle have halvdelen af foderet til dyrene tilbage, da dyrene først kunne komme på græs i maj måned.