Sikring af gravstene

Gravstene og monumenter på mange af landets kirkegårde er ikke alle opstillet sikkert nok

Gravstene, som bl.a. står på sokkel, har risiko for at vælte. Det er de enkelte gravstedsejere, som har ansvaret for at stenen er forsvarlig sikret. Foto: AOB

Gravstene, som bl.a. står på sokkel, har risiko for at vælte. Det er de enkelte gravstedsejere, som har ansvaret for at stenen er forsvarlig sikret. Foto: AOB

Gravstene og monumenter på mange af landets kirkegårde er muligvis ikke plantet sikkert nok i jorden. 

Efter at en to-årig dreng mistede livet på Vestre Kirkegård, da en gravsten væltede ned over drengen, som blev klemt fast, har man fokuseret på, hvor sikker gravtene og monumenter generelt er opstillet på landets kirkegårde. En undersøgelsen af ulykken har vist, at der havde ikke været synlige problemer med gravstenen. Men ulykken har alligevel vist, at gravstene muligvis ikke bliver sikret godt nok. Hidtil er gravstene blevet sat fast til soklen med lim eller tjære. 

Jon Pape, der er serviceområdechef i København i Byens Drift, siger: "Jeg ved, at nyere gravstene bliver limet med proxylim. Det er en mulighed også at gøre det med de gamle sten. Det er også muligt at udføre en jernforstærkning."

Gravstedsejeren har ansvaret
Conny F. Boisen fra Blovstrød Menighedsråd gør i den forbindelse opmærksom på, at det er de enkelte gravstedsejere, som har ansvaret for, at gravstenen er forsvarlig sikret. Man kan evt. få hjælp fra et stenhuggeri. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Conny F. Boisen på telefon 48 17 17 47.