Personalet på Center Sandholm frygter prostitution af teenagedrenge

Personalet fortæller, at teenagedrenge er væk et par timer og kommer tilbage med designertøj

"Der er situationer, hvor drengene får et opkald, tager af sted fra Center Sandholm i et par timer og kommer tilbage med designertøj". Foto: AOB

"Der er situationer, hvor drengene får et opkald, tager af sted fra Center Sandholm i et par timer og kommer tilbage med designertøj". Foto: AOB

Berlingske skriver i en artikel bl.a.: "Det er ikke kun i Malmø, at man frygter, at flygtningebørn bliver tvunget ud i prostitution. Bekymringen deler personalet på Center Sandholm."

"Vi bekymrer os om, hvor drengene får penge fra. Der er situationer, hvor drengene får et opkald, tager af sted i et par timer og kommer tilbage med designertøj," siger Jannich Bisp,  funktionsleder i modtagercenter Sandholm, til Berlingske.

Center Sandholm har en afdeling for drenge i alderen 16-17 år, der har en såkaldt 'gadeorienteret adfærd', hvilket betyder, at de har et bekymrende forhold til misbrug og kriminalitet.

Drengene er for store til børnecentre, men for små til voksencentre, så de er svære at placere.

Drengene forsvinder, inden sagen kommer videre
Personalet på Center Sandholm har spottet mistænkelige tegn hos nogle af drengene og har haft et par konkrete sager, hvor drenge har fortalt, at de er blevet udnyttet seksuelt.

Asylcenteret arbejder sammen med kommunen og Center mod Menneskehandel, når sagerne opstår.

Men det er svært at håndtere sagerne, da drengene oftest forlader centeret inden for tre måneder for at rejse videre til ukendte destinationer, forklarer Jannich Bisp.

Har ikke tillid til de voksne
"De her drenge har ikke tillid til voksne. Det er en gruppe drenge, der har fået en dårlig behandling af voksne og måske er blevet misbrugt gennem deres liv. Vi bruger lang tid på at skabe tryghed og tillid mellem os og drengene, men hvis de endelig åbner sig op, forsvinder de ofte igen, inden vi når at følge op på sagen," siger Jannich Bisp.

Der er angiveligt mennesker i misbrugsmiljøet i København, der har kontakt med flygtningedrenge fra asylcentre.

"Flere af vores drenge har fortalt, at der er nogen i København, der organiserer prostitutionen. Men det er aldrig blevet håndfast. Vi kontakter politiet hver gang, men det er svært for politiet at gå videre med sagen, når drengene ikke vil fortælle mere. Vi ved heller ikke, hvor drengene kommer fra. Om de kommer herfra eller andre steder," slutter Jannich Bisp.