“Man kan ikke drive forretning på normale vilkår her i Allerød”

Butikker i Allerød er tvunget til at beskytte kunder og personale mod asylansøgeres hærgen og indskrænker åbningstiderne 

Udrejsecenter Sjælsmark ligger ca. 1,5 km fra Center Sandholm.

Udrejsecenter Sjælsmark ligger ca. 1,5 km fra Center Sandholm.

Sjælsmark Kaserne - 1,5 km fra Center Sandholm - blev taget i brug som udrejsecenter for afviste asylansøgere i 2015.

Påvirkningen af lokalsamfundet har været markant, især i den nærmeste by Allerød, hvor flere dagligvarebutikker har været nødsaget til at indføre drastiske sikkerhedsforanstaltninger. Det skriver 'Den Korte Avis' og uddyber:

I Netto i Allerød har man af hensyn til de ansattes sikkerhed valgt at lukke butikken kl. 20, selvom det er normalt at holde åbent til kl. 22. Og de ansatte er blevet udstyret med mobile overfaldsalarmer.

Ditte Nørgaard kommer i Allerød, hun fortæller til 'Den Korte Avis':  "Jeg har lige været i Allerød og handle. Der hørte jeg om de problemer, som udrejsecenter Sjælsmark har skabt. Der stjæles med arme og ben. Supermarkederne i midtbyen har været nødt til at ansætte vagter – en af dem sågar to."

Indskrænker åbningstiderne
Discountforretningerne Fakta og Netto har været nødt til at indskrænke deres åbningstid med to timer, så de lukker samtidig med de andre supermarkeder. Det betyder to timers tabt indtjening for forretningerne og to timers tabt arbejdsløn for de ansatte. De ansatte er også nødt til at bære rundt på overfaldsalarmer.

"Det kan simpelthen ikke have sin rigtighed! Jeg er så forstemt og rystet. Det burde frem, så selv de politikere, der undlod at protestere over centerets etablering i sin tid, kan forstå, at det har konsekvenser for deres borgere. Hvad bliver det næste? De kommer ind i forretningerne i store grupper og er fuldstændig ligeglade med at blive taget som tyve. Det har ingen konsekvenser for dem – de er jo udvist," siger Ditte Nørgaard.

Især efter kl. 18 er der problemer
Nettos Landsdirektør Brian Seemann bekræfter overfor 'Den Korte Avis', at man har valgt at udstyre medarbejderne med mobile overfaldsalarmer, at åbningstiden er indskrænket og at vagter er tilknyttet butikken.

Brian Seemann siger videre: "Det gør vi af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Deres tryghed ligger os meget på sinde. Det er ikke rimeligt, at folk skal være bange for at gå på arbejde, og at vores medarbejdere skal udsættes for krænkende tiltale og/eller overfald. Vi må erkende, at man ikke kan drive forretning på normale vilkår i Allerød."

"Problemerne opstår primært om aftenen efter kl. 18, hvor store grupper af asylansøgere forsamler sig ved stationen. Derfor har vi valgt at lukke kl. 20 i stedet for kl. 22, som ellers er normalt for vores butikker," siger Brian Seemann.

En tikkende bombe under lokalsamfundene
'Den Korte Avis' skriver videre: Afviste asylansøgere i udrejseposition kan frit bevæge sig rundt i samfundet. Disse udlændinge får kost, logi og andre fornødenheder af den danske stat. Men nogle af dem synes åbenbart, at de skal stjæle sig til mere end det.

Det rammer dagligvarebutikkerne, hvor de kommer enkeltvis eller i grupper. Som den handlende borger i Allerød fortæller, så er de totalt ligeglade med om de bliver opdaget. De har nemlig intet at miste.