Nabohjælp er en god tyverisikring

Godt naboskab gør livet svært for tyve

Indbrudstyvene bliver mest stressede, når naboer holder øje, er nysgerrige og spørger ind. Foto: Frederik Johs

Indbrudstyvene bliver mest stressede, når naboer holder øje, er nysgerrige og spørger ind. Foto: Frederik Johs

'Operation Julelys' var et arrangement, som politiet havde foranlediget i Vestegnen for at give gode råd og fortælle borgerne, hvad de kan gøre for at hjælpe sig selv og andre med at forhindre indbrud i julen. En tid, som længe har været kendt som en højsæson for tyveknægte. Det var et arrangement, som vi også her i Blovstrød kunne ønske os.

Betjentene uddelte tænd- og slukure, som gør det muligt at sætte lamperne i ens bolig til at tænde, selvom man ikke er hjemme. "Lys i hjemmet er nemlig noget af det, som kan skræmme en indbrudstyv væk," fortæller Palle Blak Pedersen, lokalbetjent i Ishøj.

"Hvis en tyveknægt er ude og rekognoscere, og han kan se, at der er lys i en lejlighed eller en villa, så er der jo en risiko for, at der er nogen hjemme, og så går han måske videre til det næste hus," forklarer han.

Naboer stresser tyven
Politiets bedste råd er at tilmelde sig Nabohjælp, som ifølge Palle Blak Pedersen er 'godt naboskab sat i system'. Når man opretter en profil, kan man fortælle naboerne i den gruppe, man er tilmeldt, at man er bortrejst, så de ved, at de skal være opmærksomme. Man kan også give naboerne besked, hvis man ser noget mistænkeligt.

"Snak sammen med naboerne, og få et godt naboskab. Det er næsten det bedste og mest effektive, at man hjælper hinanden," siger han.

Ifølge lokalbetjenten har en undersøgelse blandt tidligere indbrudstyve nemlig vist, at de bliver mest stressede, når naboer holder øje, er nysgerrige og spørger ind.

"Jo flere øjne, der kigger, jo sværere bliver det for tyveknægtene at operere."

Offerrådgivningen
Netop frygten for, at tyven vender tilbage, er ikke ualmindelig blandt ofre for indbrud, fortæller Henning Broman, lokalformand for Offerrådgivningen, som også var en del af 'Operation Julelys'. Offerrådgivningen kan hjælpe, både hvis man bliver psykisk dårlig efter et indbrud, eller hvis man har brug for hjælp til praktiske ting.

"Der er faktisk mange, der bliver bange for at gå hjemmefra, og de bliver i særdeleshed bange for at komme hjem, siger han. Det er noget, man skal overvinde, fordi tyven er der jo ikke næste gang, man kommer hjem. Men der er bare nogen, der ikke kan slippe det."

Indbrud 11 gange
Henning Broman er pensioneret dommer ved byretten i Glostrup og har selv haft indbrud 11 gange. Det er omkring 40 år, siden det skete første gang.

"Hver gang man har haft indbrud, tænker man på, hvad man kan gøre for at forhindre, at det sker en gang til," siger Henning Broman, som har taget mange at politiets råd til sig og sikret sit hus på forskellig vis.

Tiltagene har hjulpet, men der er alligevel ting, man kun svært kan gardere sig imod. Ved det seneste indbrud, som skete for omkring tre år siden, smed gerningsmændene en sten igennem en rude og lukkede vinduet op indefra. Nu har Henning Broman sat lås på vinduet, så det ikke kan ske igen.

Politiet har afholdt 'Operation Julelys' i en række forskellige kommuner - men beklageligvis ikke i Allerød!

LÆS OGSÅ HER:
-   Nabohjælp
-   OfferRådgivningen