Politiet øger egen sikkerhed i Center Sandholm

Fremover går ingen betjente alene ind om natten i centret. Det er en beslutning, politiet har taget, grundet det knivoverfald der i slutningen af september fandt sted på en politibetjent 

Der er  60-70 betjente, der på en almindelig dag arbejder i Center Sandholm, men de er hovedsageligt beskæftiget med registrering af asylansøgere, sagsbehandling af arrestanter samt planlægger udsendelser. Foto: AOB

Der er  60-70 betjente, der på en almindelig dag arbejder i Center Sandholm, men de er hovedsageligt beskæftiget med registrering af asylansøgere, sagsbehandling af arrestanter samt planlægger udsendelser. Foto: AOB

"Ingen betjent går som udgangspunkt om natten alene ind i lejren, men hvis man alligevel gør det, så sker det kun efter aftale med en kollega eller en Røde Kors-medarbejder." Det fortæller Michael Beck, der er fællestillidsmand for de ca. 100 betjente, der er tilknyttet Rigspolitiets Nationale Udlændinge Center - i daglig tale NUC - til Frederiksborg Amts Avis.

Det nye med, at ingen betjent går alene ind om natten, er et resultat af de knivstik, der 29. september tilfaldt den politibetjent, som blev overfaldet af den formodede gerningsmand, en statsløs palæstinenser, på Center Sandholm. Betjenten blev tildelt flere knivstik, og hans situation var en overgang meget kritisk, men han blev bragt på Rigshospitalet og opereret og senere meldt udenfor livsfare.

"Vi taler løbende med ledelsen om, hvad vi kan gøre for at sikkerheden derude er helt i top, men den her situation kom helt bag på os. Det var ikke til at forudse, at det ville ske. Selvfølgelig skal vi tage vores forholdsregler, og en mulighed kunne være at installere alarm i bygningerne," fortæller Michael Beck.

Amtsavisen skriver videre: "Generelt er vi ikke bange for sikkerheden i Center Sandholm. I forvejen har vi det arbejdsprincip, at hvis vi skal ned i selve lejren, så er vi bevæbnede og går altid to betjente sammen. Hvis vi bliver kaldt til noget specielt i lejren, så ifører vi os gul vest, så man kan se, at vi er der," uddyber Michael Beck.

De 60-70 betjente, der på en almindelig dag er på arbejde i lejren, er hovedsageligt er beskæftiget med registrering af asylansøgere, sagsbehandling af arrestanter samt planerer udsendelser.

Statistikken viser, at der siden 2012 har været tre registrerede tilfælde af vold mod en politimand i Sandholmlejren. På fem år har der tilsvarende været fire andre tilfælde af overfald på en medarbejder fra Røde Kors eller anden ansat i lejren. Fællesnævneren er vold, overfald, trusler med knytnæver, bid og knive.