Efterårsferie og kastanjehøst

Så er det efterår og kastanjetid - bl.a. ved Grønholmen, hvor der står flere store kastanjetræer, som netop nu kaster sin frugt 

På Grønholmen står der flere store kastanjetræer, som netop nu smider sin frugt til glæde for mange børn - og voksne.  Foto: AOB

På Grønholmen står der flere store kastanjetræer, som netop nu smider sin frugt til glæde for mange børn - og voksne.  Foto: AOB

Så er det kastanjetid - de store flotte og markante kastanjetræer ved Grønholmen smider i øjeblikket sine flotte frugter. Det tiltrækker mange børn - og voksne - som samler dem i kurve og tasker for at lave sjove kastanjefigurer. 

Frugterne er som bekendt nødder, der sidder i piggede, kuglerunde hylstre. Når frugten falder til jorden revner hylsteret, og den nydelige nød - med en lækker læderagtig skal - venter så blot på at blive samlet op. 

Vor fotograf fangede en situation på Grønholmen, hvor familien var ved at samle sammen til et større projekt hjemme ved spisestuebordet. Her skulle der laves kastanje-trolde, -hekse, sjove dyr og skægge mænd. 

Vidste du, at i gamle dage brugte man kastanjefrugterne til at fabrikere vaskemidler med.

Vidste du, at i gamle dage brugte man kastanjefrugterne til at fabrikere vaskemidler med.

Sjove kastanjefigurer
Man kan lave de sjoveste kastanjefigurer, ved blot at bruge tændstikker til at samle de enkelte kastanjer med. Vil man gøre mere ud af figurerne, kan man f.eks. anskaffe sig små plastikøjne i forskellige størrelser, filte-uld i flere farver, en limpistol, farvede piberensere, en limstift og farvede tændstikker. Små stykker stof kan bruges til tørklæder og kjoler, og akrylfarve eller en farvelade er også godt at have... og så er det kun fantasien, som sætter grænserne.

Kastanjer brugt til sæbe
Men vidste du i øvrigt, at kastanjer i gamle dage blev brugt til sæbe? Man fremstillede alle mulige slags vaskemidler af kastanjer. Hvis du knuser kastanjer, kan du lave en tyk pasta, som er en udmærket sæbe, der opløser fedt og olie, og som kan bruges til f.eks. hænder og hår. Sæbevirkningen skyldes et stof, der hedder saponin.